Smakosze.pl Przepisy Chrzan i koper to nie wszystko. Dodaj do ogórków kiszonych, a będą jeszcze smaczniejsze
Fot. Shutter/Achanov Michael

Chrzan i koper to nie wszystko. Dodaj do ogórków kiszonych, a będą jeszcze smaczniejsze

13 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Latem wszyscy zaczynamy przygotowywać ogórki kiszone na zimę. To jedne z najbardziej popularnych przetworów. Są również bardzo zdrowe i rewelacyjnie podkreślają aromat wielu potraw. Do kiszonek zwykle dodajemy chrzan, koper i czosnek.

Warto jednak wydobyć z nich jeszcze lepszy smak. Do słoików dodaj coś jeszcze. Dzięki tym składnikom ogórki kiszone wyjdą doskonale, a domownicy od razu zauważą i docenią różnicę.

Doskonałe ogórki kiszone na zimę

Smak ogórków kiszonych zna każdy nas. Stanowią doskonały dodatek do obiadu lub do innych dań. Za każdym razem smakują wybornie, ale mogą być jeszcze lepsze. Podczas kiszenia oprócz chrzanu i kopru do słoika można włożyć jeszcze inne składniki.

Dzięki nim ogórki będą smakowały jeszcze lepiej. Wypróbujesz ten sposób raz, a będziesz stosować go za każdym razem. Przepis oraz składniki poznasz w dalszej części artykułu.

ogó rki.jpg
Fot. Canva/Bruce Block
Pokrój cukinię na plastry i zawiń w folię. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Strzelczyk wziął kawał schabu i pokroił na plastry. Przy tym kotlety mogą się schować

Dzięki tym składnikom przygotujesz najlepsze kiszonki na zimę

Do słoików oprócz ogórków powinny trafić także liście wiśni i porzeczki. Dzięki nim ogórki po ukiszeniu będą chrupiące i zachowają swoją konsystencję. Wystarczy tylko kilka liści, a ogórki będą idealne za każdym razem. Wszystkie produkty i ich proporcje poznasz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • kilka liści porzeczki
  • kilka liści wiśni
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 korzeń chrzanu
  • 2 liście chrzanu
  • 2 gałązki kopru
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 l wody

Przepis na ogórki kiszone na zimę

Ogórki dokładnie umyj. Do wyparzonego słoika włóż liście chrzanu, liście wiśni i porzeczki. Dodaj także 2 ząbki czosnku i korzeń chrzanu. Następnie ciasno upchaj ogórki. Na wierzch ułóż koper.

Wodę podgrzej, ale nie zagotowuj jej. Do ciepłej cieczy wsi sól i dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściła. Zalej nią ogórki, a słoiki szczelnie zakręć. Przechowuj je w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź, co możesz zrobić ze schabu oraz zobacz, jak przechowywać miód .

ogórki.jpg
Fot. Canva/bit245
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy