Polacy nagminnie popełniają ten błąd. Przez niego miód traci nie tylko smak
Czy na pewno w odpowiedni sposób przechowujesz miód? Jeden powszechny błąd sprawia, że ten zdrowy słodzik traci swoje właściwości oraz smak. O tym, jak poprawnie przechowywać ten cenny produkt oraz jakiego błędu nie popełniać dowiesz się z tego artykułu. Od teraz twój miód zawsze będzie smaczny.
Miód, czyli alternatywa dla cukru
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez miodu. Nie ma się, co dziwić, ponieważ stanowi on zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Dlatego śmiało, można słodzić nim herbatę, ale też dodawać do dań, czy słodkich przekąsek. Aby za każdym razem był smaczny, należy go odpowiednio przechowywać.
Wielu z nas popełnia jeden błąd, przez co miód traci smak, konsystencję oraz swoje prozdrowotne właściwości. O tym, czego unikać, dowiesz się z poniższej części artykułu.
Wymieszaj serek wiejski z jajkiem. Nie ma lepszego śniadania Pokrój cukinię na plastry i zawiń w folię. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisuNie popełniaj tego błędu
Najczęściej popełnianym błędem jest przechowanie miodu w kuchennej szafce. Temperatura, która w nich panuje oraz pobliskie źródła ciepła sprawiają, że alternatywa dla cukru szybciej się psuje, a w dodatku może nawet fermentować.
Dodatkowo miód narażony na wysokie temperatury traci smak oraz wartości odżywcze. Jak więc przechowywać miód, aby długo zachował świeżość?
Jak poprawnie przechowywać miód?
Miód zachowa swoją świeżość, jeżeli będzie przechowywany w zacienionym i suchym miejscy. Najlepiej, gdyby panowała tam temperatura od 15 do 25 stopni. Do tego świetnie sprawdzą się takie miejsca jak spiżarnia, piwnica, a w ostateczności lodówka.
W tym ostatnim miejscu produkt może się skrystalizować, ale wystarczy podgrzać go w ciepłej wodzie, a szybko powróci do swojej płynnej konsystencji. Przechowuj miód w ten sposób, a jego smakiem i właściwościami będziesz cieszyć się długo.
Pamiętaj także, aby już nigdy nie chować słoika z tym produktem do szafki kuchennej. Sprawdź, co zrobić z cukinii oraz poznaj sposób na placki ziemniaczane.