Smakosze.pl Przepisy Uwielbiane ciasto z niezwykłym dodatkiem. Najlepszy przepis na słynny "Leśny mech"
Kadr z kanału Kulinarne przygody udostępnionego na portalu youtube.com

Uwielbiane ciasto z niezwykłym dodatkiem. Najlepszy przepis na słynny "Leśny mech"

1 lutego 2021
Autor tekstu: Sara Karaszewska

Ciasto z dodatkiem warzyw to prawdziwy hit. Ten nietypowy składnik, dodany do deseru, wzbogaci całość nie tylko pod względem koloru czy smaku, ale i wartości odżywczych. W tym artykule pisaliśmy na temat pączków z batatów. Znamy już ciasto marchewkowe, które cieszy się ogromną popularnością. Przyszedł zatem czas na coś bardziej szokującego, a mianowicie ciasto z dodatkiem szpinaku. Wykorzystacie do niego zarówno mrożony, jak i świeży.

Jeśli znudziły wam się typowe ciasta, których smaki goście znają na pamięć, to idealna propozycja. Z pewnością „Leśny mech" zaskoczy smakiem, ale i wyglądem. Trzeba przyznać, że prezentuje się naprawdę efektownie, a smakuje jeszcze lepiej.

Ciasto „Leśny mech" pełne drogocennych witamin

Już sam kolor podpowiada nam, że musi kryć się w nim mnóstwo tego, co ważne dla naszego organizmu. To zielone ciasto składa się ze szpinaku, a ten jak wiemy, ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Pisaliśmy na ten temat tutaj. Warto przemycać to warzywo w codziennej diecie. Nigdy jednak nie było to tak proste, jak teraz.

Wystarczy przygotować smakowite ciasto, które króluje wśród pozycji deserowych. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście „Leśnego mchu" samodzielnie, polecamy spróbować. To nie tylko łatwe do wykonania ciasto, ale i niesamowicie smaczne. Swoją popularnością cieszy się szczególnie w czasie Wielkanocy ze względu na swój niebanalny charakter. Polecamy również przepis na ciasto w kształcie jajka sadzonego, które może być dodatkowym elementem przystrojonego stołu. Znajdziecie go tutaj.

Składniki:

Na zielone ciasto:

  • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego lub 450 g świeżego

  • 2/3 szklanki oleju

  • 1 szklanka cukru drobnego lub cukru pudru

  • 3 jajka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Obserwuj nas w
autor
Sara Karaszewska

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy