Smakosze.pl Przepisy Ciasto bez pieczenia Burza Piaskowa. Prosty deser przygotujesz w mig
screen z filmu na kanale Prosty przepis na na YouTube

Ciasto bez pieczenia Burza Piaskowa. Prosty deser przygotujesz w mig

12 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Naszą słodką propozycją na dziś jest ciasto bez pieczenia Burza Piaskowa. Ten prosty deser przygotujesz w mig z kilku dość popularnych składników i bez użycia piekarnika. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Ciasto bez pieczenia to zwykle deser, który składa się z kilku warstw. Najczęściej stanowią go ciastka, np. herbatniki, krakersy, biszkopty przekładane kremem lub inną słodką masą. W podobny sposób zrobiliśmy też ciasto Burza Piaskowa. Nie wymaga ono pieczenia, a robi się je bardzo szybko.

W naszym materiale prezentujemy zdjęcie ciasta Burza Piaskowa, które jest screenem z filmiku na kanale Prosty przepis na na YouTube.

Receptura na ciasto bez pieczenia Burza Piaskowa

Składniki:

  • 1 duże opakowanie herbatników

  • 15 dag orzechów laskowych lub włoskich

  • 1 szklanka mleka

  • 1/4 szklanki cukru

  • 250 g miękkiego masła

  • 2 szklanki mleka w proszku

  • 400 g kremu czekoladowo-orzechowego

  • 100 g masła

  • 100 g białej czekolady

  • ciemna polewa czekoladowa

Przygotowanie ciasta Burza Piaskowa

Orzechy podpraż na suchej patelni, przełóż na ściereczkę i otrzyj z nich skórkę. Orzechy posiekaj dość drobno.

Mleko wlej do rondelka, dodaj cukier. Całość podgrzej, by cukier się rozpuścił, wystudź. Masło zmiksuj. Dalej miksuj, dodając do niego na przemian mleko w proszku i mleko z cukrem. Blachę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a potem warstwą herbatników. Wyłóż na nie połowę kremu, równomiernie go rozsmaruj, przykryj warstwą herbatników. Pozostały krem zmiksuj z kremem czekoladowo-orzechowym. Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj łyżką. Krem wyłóż na herbatniki, przykryj ostatnią warstwą herbatników. Na polewę masło umieść w rondelku, podgrzej do rozpuszczenia. Dodaj kawałki czekolady i podgrzewaj na niedużym ogniu, aż powstanie gładka polewa. Przestudź ją.

Ciepłą rozpuść w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i podgrzewaj na niewielkim ogniu aż powstanie gładka, jednolita polewa; Ciepłą polewą posmaruj herbatniki. Wierzch udekoruj smużkami ciemnej polewy. Ciasto wystudź, a potem dobrze schłodź.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ciasto bez pieczenia z karmelizowanymi bananami , a także na ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami .

orzechy laskowe
canva/lantapix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filmik na kanale Prosty przepis na/YouTube, prostyprzepisna

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy