Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Budyniowe ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami Izera. Szybki deser dla każdego
Renata Materlińska
Renata Materlińska 28.06.2022 14:47

Budyniowe ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami Izera. Szybki deser dla każdego

Ciasto bez pieczenia IZERA
Screen z kanału na YouTube „Prosty przepis na”

Poznajcie przepis na budyniowe ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami Izera. Szybki deser jak ze zdjęcia przygotujecie w kilka chwil, a posmakuje z pewnością każdemu. Sekretem tego przysmaku są apetyczne i soczyste owoce oraz fakt, że nie trzeba nawet uruchamiać piekarnika. Używanie piekarnika w czasie upałów nie jest najlepszym pomysłem. Dlatego mamy na dziś doskonałe rozwiązanie dla wszystkich łasuchów. Przygotujcie ciasto budyniowe z brzoskwiniami, które nie wymaga pieczenia. Nie przegrzejecie mieszkania, a schłodzony deser będzie smakował nawet w ciepłe dni.

Sprawdźcie, jak apetycznie wygląda ciasto Izera. Prezentowane zdjęcie jest screenem z kanału „Prosty przepis na” na YouTube. Zapraszamy was do kuchni.

Przepis na budyniowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników kakaowych po 240 g

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

  • 1 l mleka

  • 200 g masła

  • 4 żółtka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowania ciasta bez pieczenia Izera

Mleko zagotuj z masłem. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Dodaj do nich mąkę, zmiksuj.

Dalej miksuj, wlewając do masy gorące mleko. Masę przelej do garnka, podgrzewaj, często mieszając, aż budyń zgęstnieje.

Formę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dnie ułóż warstwę herbatników, a potem wyłóż 1/3 budyniu i plasterki brzoskwiń.

Przykryj połową pozostałego kremu budyniowego i warstwą herbatników. Potem wyłóż pozostały budyń i przykryj go warstwą herbatników.

Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodając cukier puder. Posmaruj nią wierzch ciasta. Wstaw je na kilkanaście godzin do lodówki. Przed podaniem deser możesz posypać startą czekoladą.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na ciasta bez pieczenia. Sprawdź, jak zrobić śmietanowiec bez pieczenia, a także sernik bez pieczenia z truskawkowo-arbuzową nutą.

herbatniki
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Film z kanału na YouTube „Prosty przepis na”