Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser
Wypieki bez pieczenia kochamy za to, że są smaczne i ekspresowe. Często bywają też niezwykle efektowne. Tak będzie w przypadku tego owocowego smakołyka. Dzięki galaretce i pulpie z mango wyczarujemy deser, który do złudzenia przypominał będzie blok sera. W smaku jednak będzie przyjemnie słodki i orzeźwiający. Dajcie się skusić tej nietypowej propozycji.
Znacie z pewnością tiramisu — włoski deser z serkiem mascarpone. Część z was spróbowała też pewnie migdałowego ciasta siostry Anastazji . Tym razem mamy recepturę naprawdę wyjątkową. Owoc mango i jego charakterystyczny kolor wykorzystamy jako bazę do przyrządzenia ciasta, które z daleka pomylić łatwo będzie z blokiem sera.
Przepis na ciasto owocowe przypominające ser
Składniki:
-
500 ml gorącej wody
-
450 g pulpy mango
-
4 opakowania galaretki brzoskwiniowej po 75 g
-
800 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Odstawiamy je do wystudzenia. Do misy miksera wkładamy pulpę mango oraz jogurt, a następnie wlewamy lekko tężejącą już galaretkę. Miksujemy do połączenia się składników.
Gotową masę przelewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy go lodówki , najlepiej na całą noc. Gdy masa zastygnie, deser wyjmujemy z formy i za pomocą łyżeczki oraz słomek wycinamy dziury , podobne tym, które zazwyczaj spotykamy w serze. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z filmu zamieszczanego na YouTube na kanale Przepisy Joli, na którym zaprezentowano przygotowanie tego niecodziennego deseru.
Wskazówki:
-
Zamiast galaretek brzoskwiniowych można użyć tych o smaku cytrynowym. Pulpę z mango z powodzeniem natomiast zastąpią brzoskwinie w syropie lub mrożony owoc. Zblendujcie je tylko dobrze i odciśnijcie nadmiar płynu.
-
Keksówkę możecie z powodzeniem zastąpić tortownicą. Wybierzcie tylko odpowiedni jej rozmiar.
-
Jeśli bardzo wam się spieszy, wstawcie deser do zamrażarki na godzinę. W ujemnej temperaturze zastygnie zdecydowanie szybciej.
Źródło zdjęcia: YT/Przepisy Joli
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisyjoli