Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Placki ziemniaczane ze śmietaną
canva/gabrielasauciuc

Placki ziemniaczane są przysmakiem, któremu nie potrafi się oprzeć wielu smakoszy. Chrupiące, delikatne — po prostu pyszne. Dodajmy do nich delikatnego serka, a będą jeszcze lepsze, choć nieco zmienią swój charakter. Przepis jest prosty, a efekty mile was zaskoczą.

Sekret tych placuszków tkwi w układaniu masy serowej na patelni. Dzięki temu dokładnie wypełnia ona ich wnętrze. Jeżeli dotychczas sięgaliście jedynie po tradycyjne placki i podawaliście je z gulaszem, koniecznie spróbujcie. To zupełnie inny, ale bardzo satysfakcjonujący sposób przyrządzania tego klasyka.

Przepis na pyszne placki z serowym nadzieniem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 2 jaja

  • 2 łyżki mąki

  • 200 g twarogu

  • 1 średnia cebula

  • sól w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy je i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i siekamy. Warzywa łączymy ze sobą i delikatnie odciskamy z wody. Następnie mieszamy je z mąką i 1 jajkiem.

Solimy masę. Ser łączymy z drugim jajem i również dodajemy soli. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Niewielką ilość masy ziemniaczanej wykładamy przy pomocy łyżki, tworząc cienkie placki.

Na ich wierzchu wykładamy łyżkę masy serowej, a następnie kładziemy nieco masy ziemniaczanej — tyle, by całkowicie pokryć twaróg. Smażymy, aż spód placków ładnie się zarumieni i staną się zwarte. Ostrożnie odwracamy i rumienimy z drugiej strony.

Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz, by usunąć nadmiar tłuszczu. Czynności powtarzamy, aż masa się wyczerpie. Podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem koperkowym.

Placki ziemniaczane na talerzu
Placki ziemniaczane są pyszne z sosem koperkowym

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: picantecooking

Zapraszamy na nasz Instagram