Smakosze.pl
Placki ziemniaczane ze śmietaną — klasyczna przekąska

canva/gabrielasauciuc

Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

7 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Placki ziemniaczane są przysmakiem, któremu nie potrafi się oprzeć wielu smakoszy. Chrupiące, delikatne — po prostu pyszne. Dodajmy do nich delikatnego serka, a będą jeszcze lepsze, choć nieco zmienią swój charakter. Przepis jest prosty, a efekty mile was zaskoczą.

Sekret tych placuszków tkwi w układaniu masy serowej na patelni. Dzięki temu dokładnie wypełnia ona ich wnętrze. Jeżeli dotychczas sięgaliście jedynie po tradycyjne placki i podawaliście je z gulaszem, koniecznie spróbujcie. To zupełnie inny, ale bardzo satysfakcjonujący sposób przyrządzania tego klasyka.

ciasto kokosowe

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne placki z serowym nadzieniem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 2 jaja

  • 2 łyżki mąki

  • 200 g twarogu

  • 1 średnia cebula

  • sól w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy je i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i siekamy. Warzywa łączymy ze sobą i delikatnie odciskamy z wody. Następnie mieszamy je z mąką i 1 jajkiem.

Solimy masę. Ser łączymy z drugim jajem i również dodajemy soli. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Niewielką ilość masy ziemniaczanej wykładamy przy pomocy łyżki, tworząc cienkie placki.

Na ich wierzchu wykładamy łyżkę masy serowej, a następnie kładziemy nieco masy ziemniaczanej — tyle, by całkowicie pokryć twaróg. Smażymy, aż spód placków ładnie się zarumieni i staną się zwarte. Ostrożnie odwracamy i rumienimy z drugiej strony.

Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz, by usunąć nadmiar tłuszczu. Czynności powtarzamy, aż masa się wyczerpie. Podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem koperkowym.

Placki ziemniaczane na talerzu

Placki ziemniaczane są pyszne z sosem koperkowym

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: picantecooking

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >