Smakosze.pl Przepisy Ciasto bez pieczenia z chałwą - pyszne, szybkie i delikatne
canva/lengel76

Ciasto bez pieczenia z chałwą - pyszne, szybkie i delikatne

14 listopada 2021

Chałwa jest pysznym deserem, który zachwycił już niejednego smakosza. Dodana do kremu nada mu specyficznego smaku, który na długo zostanie w waszej pamięci. Skuście się na wyjątkowe ciasto bez pieczenia z chałwową masą, a wasi goście długo będą wspominali spotkanie, na którym go podacie.

Desery bez pieczenia są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale też szybkie w przygotowaniu. Przeważnie zajmuje ono 15 minut . Nie raz polecaliśmy wam już pyszne przepisy na tego typu słodkości. Wielu z was z pewnością spróbowało już szarlotki bez pieczenia czy ciasta migdałowego siostry Anastazji z pyszną masą krówkową w składzie. Tym razem proponujemy wam herbatniki przekładane pyszną masą z dodatkiem sezamowego smakołyku.

Przepis na smaczne ciasto z chałwą bez pieczenia

Składniki:

  • ok. 200 g ulubionych herbatników np. kakaowych

  • 200 g chałwy klasycznej

  • 400 g śmietany 36%

  • 250 g serka mascarpone

  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Do misy miksera wkładamy śmietanę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy na gładką masę. Kiedy śmietana będzie już nieco ubita, dodajemy pokruszoną chałwę, cały czas miksując na niskich obrotach .

Formę wykładamy papierem do pieczenia , a na jej dnie układamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy krem śmietanowo-chałwowy i rozprowadzamy go równomiernie na ciasteczkach.

Masę przykrywamy kolejną warstwą ciastek, na których rozsmarowujemy dżem porzeczkowy. Możemy też wyłożyć na nie domowy lukier i posypać go pokruszonymi orzechami włoskimi. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Podajemy schodzone.

Wskazówka: eksperymentując ze smakami chałwy i dodatkami, którymi posypiecie ciasto, za każdym razem uzyskacie nieco inny deser.

Chałwa
Dodajcie chałwy do śmietanki i serka, a smak was zachwyci

Źródło zdjęcia: canva/Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy