Smakosze.pl
Krojenie cebuli

canva/pixelshot

Jak uniknąć łez podczas krojenia cebuli? Zdradzamy najlepsze patenty

21 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Krojenie cebuli jest dość często wykonywaną w kuchni czynnością. Niestety nie zawsze jest to przyjemne. Dla wielu z nas przyrządzanie dania z dodatkiem tego warzywa równoznaczne jest z płaczem. Znamy patenty na to, by złagodzić negatywne odczucia. Sprawdźcie, co możecie zrobić, by zapomnieć o łzach podczas gotowania.

Z dodatkiem cebuli można przygotować naprawdę wiele potraw. To doskonały dodatek do surówki oraz składnik kultowego cebularza. Nie warto rezygnować z jej używania tylko po to, by uniknąć bólu i mokrych oczu. Zwłaszcza że istnieje wiele skutecznych sposobów na to, by wydzielające się z warzywa substancje nie uprzykrzały nam gotowania.

Szarlotka na kruchym cieście ze smalcem

Obłędna szarlotka z kruchym ciastem na smalcu. Babciny przepis nie ma sobie równych

CZYTAJ DALEJ

Jak kroić cebulę, by nie płakać?

W uprzywilejowanej pozycji na starcie są okularnicy — oni rzadziej mają problem z krojeniem cebuli. Nic dziwnego, skoro w ich przypadku wytwarzające się przy krojeniu cebuli gazy po prostu nie mają dostępu do oka.

Dla niektórych jednak taka ochrona nie będzie wystarczająca. Można co prawda założyć gogle pływackie czy okulary laboratoryjne, ale nie każdy je posiada. Warto więc sięgnąć po inne triki, które będą równie, jeśli nie bardziej, skuteczne.

Bardzo prostym sposobem jest krojenie cebuli na siedząco. Drażniące opary powstające przy siekaniu cebuli unoszą się do góry. Jeżeli nasza głowa znajdzie się w innym miejscu, nie wejdą w kontakt z okiem, a my spokojnie skroimy warzywo.

Równie pomocne będzie krojenie podgotowanej cebuli. Wysoka temperatura spowoduje, że zawarta w niej alliinaza, która wpływa na wydzielanie drażniącego gazu, unieczynni się. Co jednak zrobić, gdy przepis wymaga użycia świeżej cebuli? Włóżmy ją do zamrażalnika przed pokrojeniem.

20 minut spędzone w niskiej temperaturze ograniczy działanie wspomnianego wcześniej enzymu odpowiadającego za powstanie drażniących oko gazów. Co więcej, zmrożona cebula będzie bardziej sztywna, dzięki czemu łatwiej podda się rozdrabnianiu. Możemy do tego zadania wykorzystać schłodzony nóż. Efekt będzie wzmocniony.

Nie zaszkodzi też, gdy narzędzie zanurzymy w wodzie. Patent ten utrudni wytwarzającym się gazom dotarcie na wysokość oczu. Wybierając z kolei nóż ostry, pozbawiony ząbków, unikniemy miażdżenia warzywa, dzięki czemu drażniących gazów będzie znacznie mniej. Będziemy więc mogli siekać cebulę, nie płacząc.

Cebula w misce

Krojenie cebuli bywa problematyczne

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: claudia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści

Czytaj więcej >
bób

Porady

Czy bób można jeść ze skórką? Wyjaśniamy wątpliwości

Czytaj więcej >

Porady

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

Czytaj więcej >

Porady

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Czytaj więcej >
zmywarka

Porady

Jak poprawnie odkamienić zmywarkę? Garść porad

Czytaj więcej >
Jak prawidłowo ugotować makaron?

Porady

Jak prawidłowo ugotować makaron? Wielu smakoszy popełnia karygodny błąd

Czytaj więcej >