Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto krówka bez pieczenia - rozkoszne połączenie krakersów i karmelu
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 15.08.2021 02:00

Ciasto krówka bez pieczenia - rozkoszne połączenie krakersów i karmelu

Krówkowe ciasto bez pieczenia
Scena z filmu opublikowanego na YouTube na kanale Kulinarne przygody

Ciasto bez pieczenia przeważnie kojarzy nam się z prostotą przygotowania i fantastycznym smakiem. Nie inaczej jest w przypadku deseru, który smakuje niczym kultowe krówki. Jego sekret tkwi w wykorzystaniu krakersów. Dzięki nim ciasto będzie jeszcze bardziej obłędne.

Smakowite ciasto bez pieczenia niejednokrotnie przyprawiało nas o autentyczny zachwyt. Dziś sięgniemy po niezawodny przepis na niepowtarzalny deser, który momentalnie znika z talerzy. Ciasto krówkowe podbije serca najbliższych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Krówkowe ciasto bez pieczenia na krakersach

Ciasto bez pieczenia przygotuje się na wiele sposobów. Niemal każdy entuzjasta słodkich przekąsek ma swój ulubiony przepis. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na ciasto krówkowo-bananowe.

Dziś wypróbujemy przepis na równie smakowite ciasto bez pieczenia. Tym razem słodycz połączy się ze słonym smakiem. Taki efekt osiągniemy dzięki wykorzystaniu krakersów. Jakie jeszcze składniki będą nam potrzebne?

  • 60 herbatników

  • 30 krakersów

  • 600 ml śmietanki kremówki 36%

  • 250 g serka mascarpone

  • 150 g białej czekolady

  • 75 ml mleka

  • 2 puszki masy kajmakowej

  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe na posypkę

Prosty przepis na krówkowe ciasto bez pieczenia

Puszkę masy kajmakowej umieszczamy w garnku i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Cały czas ją mieszamy. Powinna osiągnąć płynną konsystencję. Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią herbatniki. Ciastka pokrywamy podgrzaną masą kajmakową.

Słodką masę przykrywamy krakersami. Tak przygotowany spód odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie czekoladę ścieramy na tarce. Łączymy ją z gorącym mlekiem. Powinniśmy otrzymać jednolitą mieszankę.

Serek mascarpone łączymy z zimną śmietaną. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach. Połączone składniki dodajemy do mleka z czekoladą. Masę śmietanową wykładamy na krakersy. Przykrywamy ją herbatnikami.

Na ciastka przelewamy drugą puszkę masy kajmakowej. Całość wieńczymy wiórkami kokosowymi lub płatkami z migdałów. Deser sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Kulinarne przygody. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Warto również wiedzieć, jak zrobić idealną bezę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto