Smakosze.pl

Scena z filmu opublikowanego na YouTube na kanale Kulinarne przygody

Ciasto krówka bez pieczenia - rozkoszne połączenie krakersów i karmelu

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Ciasto bez pieczenia przeważnie kojarzy nam się z prostotą przygotowania i fantastycznym smakiem. Nie inaczej jest w przypadku deseru, który smakuje niczym kultowe krówki. Jego sekret tkwi w wykorzystaniu krakersów. Dzięki nim ciasto będzie jeszcze bardziej obłędne.

Smakowite ciasto bez pieczenia niejednokrotnie przyprawiało nas o autentyczny zachwyt. Dziś sięgniemy po niezawodny przepis na niepowtarzalny deser, który momentalnie znika z talerzy. Ciasto krówkowe podbije serca najbliższych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Krówkowe ciasto bez pieczenia na krakersach

Ciasto bez pieczenia przygotuje się na wiele sposobów. Niemal każdy entuzjasta słodkich przekąsek ma swój ulubiony przepis. Niedawno przedstawialiśmy recepturę na ciasto krówkowo-bananowe .

Dziś wypróbujemy przepis na równie smakowite ciasto bez pieczenia. Tym razem słodycz połączy się ze słonym smakiem. Taki efekt osiągniemy dzięki wykorzystaniu krakersów. Jakie jeszcze składniki będą nam potrzebne?

  • 60 herbatników

  • 30 krakersów

  • 600 ml śmietanki kremówki 36%

  • 250 g serka mascarpone

  • 150 g białej czekolady

  • 75 ml mleka

  • 2 puszki masy kajmakowej

  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe na posypkę

Prosty przepis na krówkowe ciasto bez pieczenia

Puszkę masy kajmakowej umieszczamy w garnku i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Cały czas ją mieszamy. Powinna osiągnąć płynną konsystencję. Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią herbatniki. Ciastka pokrywamy podgrzaną masą kajmakową.

Słodką masę przykrywamy krakersami. Tak przygotowany spód odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie czekoladę ścieramy na tarce. Łączymy ją z gorącym mlekiem. Powinniśmy otrzymać jednolitą mieszankę.

Serek mascarpone łączymy z zimną śmietaną. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach. Połączone składniki dodajemy do mleka z czekoladą. Masę śmietanową wykładamy na krakersy. Przykrywamy ją herbatnikami.

Na ciastka przelewamy drugą puszkę masy kajmakowej. Całość wieńczymy wiórkami kokosowymi lub płatkami z migdałów. Deser sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Kulinarne przygody. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Warto również wiedzieć, jak zrobić idealną bezę .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >

Przepisy

Jesienią piję to codziennie i nie mam nawet kataru. Wszystkim polecam tę cudowną miksturę
Czytaj więcej >

Przepisy

Włóż golonkę do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. To co z tego wyjdzie jest niesamowite
Czytaj więcej >

Przepisy

W życiu nie jadłam lepszej zupy. Jest pyszna i syci na długie godziny, ten smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To ciasto jest niesamowite, zawsze się udaje i znika niemal od razu. Lepiej zrób 2 blaszki
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >