Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto popapraniec - krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.12.2021 01:00

Ciasto popapraniec - krok po kroku

Ciasto popapraniec - krok po kroku
canva/5PH

Szukasz pomysłu na niecodzienne ciasto? Przygotuj ciasto popapraniec z makiem, wiórkami kokosowymi, masą budyniową, orzechami i dżemem porzeczkowym. Połączenie wielu smaków sprawi, że ciasto zniknie w oka mgnieniu. Sprawdź, jak upiec ciasto popapraniec- krok po kroku.

Ciasto popapraniec swoją nazwę zawdzięcza połączeniu wielu smaków. Sam blat pieczony jest z trzech warstw: kokosowej, kakaowej i makowej. Ciasto przełożone jest delikatną masą budyniową, która przełamana jest nalewką i dżemem porzeczkowym, orzechami włoskimi i polewą czekoladową.

Ciasto, mimo sporej ilości składników, jest prostym ciastem i szybkim w przygotowaniu. Do ciasta przygotuj domową polewę czekoladową. Popapraniec najlepiej smakuje schłodzony, oprószony wcześniej wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami włoskimi.

Jeśli chcesz przygotować ciasto z suchym makiem, koniecznie ugotuj go i zmiel przed pieczeniem. Gotowa masa makowa nie wymaga już mielenia. Wszystkie składniki do ciasta muszą mieć temperaturę pokojową, zimne masło rozwarstwi krem budyniowy.

Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienne i zjawiskowe ciasto- tu poznasz przepis na sernik z kulkami orzechowymi i polewą, idealny do kawy i na spotkanie z przyjaciółmi.

Przepis na ciasto popapraniec

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 36x24 cm):

  • szklanka mąki pszennej

  • szklanka cukru

  • szklanka maku

  • 5 jajek

  • pół szklanki wiórek kokosowych

  • łyżeczka kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

  • pół szklanki cukru pudru

  • kotka masła

  • 750 ml mleka

Dodatkowo do przełożenia:

  • dżem porzeczkowy

  • 100 g orzechów włoskich

  • pół kieliszka wódki lub nalewki porzeczkowej

  • wiórki kokosowe lub orzechy do dekoracji

  • polewa czekoladowa

Ciasto popapraniec- krok po kroku

Na początku przygotuj mak do ciasta: suchy mak zalej wrzątkiem, następnie odcedź, przełóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj 30 minut na wolnym ogniu, odcedź, ostudź i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, odstaw.

Przygotuj ciasto: żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo żółtka, olej i dokładnie miksuj. Do masy dodaj przesianą z proszkiem mąkę i delikatnie wymieszaj ją łyżką. Całą masę podziel na trzy części.

Do pierwszej dodaj kakao i wymieszaj, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej mak. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej kolejno masę kakaową, makową i z wiórkami kokosowymi. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z grzaniem góra-dół, piecz 25 minut.

Ciasto wyjmij z blachy, przekrój na dwa blaty i odstaw do przestygnięcia. Przygotuj masę budyniową: w szklance mleka rozrób dwa budynie. Pozostałą część mleka zagotuj z cukrem pudrem. Jak mleko się zagotuje, dodaj rozrobione budynie i wymieszaj, aż powstanie gęsta masa. Odstaw do przestygnięcia.

Wiórki kokosowe

Do budyniu dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj. Spód ciasta skrop nalewką lub wódką, wyłóż większą część masy budyniowej, przykryj drugim blatem, na górę wyłóż resztę masy, dodaj dżem porzeczkowy, posiekane orzechy włoskie i polej polewą czekoladową. Górę ciasta udekoruj wiórkami kokosowymi lub orzechami i wstaw do lodówki na 2 godziny.