Ciasto popapraniec - krok po kroku
Szukasz pomysłu na niecodzienne ciasto? Przygotuj ciasto popapraniec z makiem, wiórkami kokosowymi, masą budyniową, orzechami i dżemem porzeczkowym. Połączenie wielu smaków sprawi, że ciasto zniknie w oka mgnieniu. Sprawdź, jak upiec ciasto popapraniec- krok po kroku.
Ciasto popapraniec swoją nazwę zawdzięcza połączeniu wielu smaków. Sam blat pieczony jest z trzech warstw: kokosowej, kakaowej i makowej. Ciasto przełożone jest delikatną masą budyniową, która przełamana jest nalewką i dżemem porzeczkowym, orzechami włoskimi i polewą czekoladową.
Ciasto, mimo sporej ilości składników, jest prostym ciastem i szybkim w przygotowaniu. Do ciasta przygotuj domową polewę czekoladową. Popapraniec najlepiej smakuje schłodzony, oprószony wcześniej wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami włoskimi.
Jeśli chcesz przygotować ciasto z suchym makiem, koniecznie ugotuj go i zmiel przed pieczeniem. Gotowa masa makowa nie wymaga już mielenia. Wszystkie składniki do ciasta muszą mieć temperaturę pokojową, zimne masło rozwarstwi krem budyniowy.
Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienne i zjawiskowe ciasto- tu poznasz przepis na sernik z kulkami orzechowymi i polewą, idealny do kawy i na spotkanie z przyjaciółmi.
Przepis na ciasto popapraniec
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 36x24 cm):
szklanka mąki pszennej
szklanka cukru
szklanka maku
5 jajek
pół szklanki wiórek kokosowych
łyżeczka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
2 budynie śmietankowe bez cukru
pół szklanki cukru pudru
kotka masła
750 ml mleka
Dodatkowo do przełożenia:
dżem porzeczkowy
100 g orzechów włoskich
pół kieliszka wódki lub nalewki porzeczkowej
wiórki kokosowe lub orzechy do dekoracji
polewa czekoladowa
Ciasto popapraniec- krok po kroku
Na początku przygotuj mak do ciasta: suchy mak zalej wrzątkiem, następnie odcedź, przełóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj 30 minut na wolnym ogniu, odcedź, ostudź i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, odstaw.
Przygotuj ciasto: żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo żółtka, olej i dokładnie miksuj. Do masy dodaj przesianą z proszkiem mąkę i delikatnie wymieszaj ją łyżką. Całą masę podziel na trzy części.
Do pierwszej dodaj kakao i wymieszaj, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej mak. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wylej kolejno masę kakaową, makową i z wiórkami kokosowymi. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z grzaniem góra-dół, piecz 25 minut.
Ciasto wyjmij z blachy, przekrój na dwa blaty i odstaw do przestygnięcia. Przygotuj masę budyniową: w szklance mleka rozrób dwa budynie. Pozostałą część mleka zagotuj z cukrem pudrem. Jak mleko się zagotuje, dodaj rozrobione budynie i wymieszaj, aż powstanie gęsta masa. Odstaw do przestygnięcia.
Do budyniu dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj. Spód ciasta skrop nalewką lub wódką, wyłóż większą część masy budyniowej, przykryj drugim blatem, na górę wyłóż resztę masy, dodaj dżem porzeczkowy, posiekane orzechy włoskie i polej polewą czekoladową. Górę ciasta udekoruj wiórkami kokosowymi lub orzechami i wstaw do lodówki na 2 godziny.