Smakosze.pl Przepisy Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste do zrobienia, znika błyskawicznie
Canva / pixel2013 z Pixabay

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste do zrobienia, znika błyskawicznie

30 września 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ciasto ucierane ze śliwkami jest propozycją deserową, która sprawdzi się niemal w każdej sytuacji. Puszyste i delikatne, zachwyca słodyczą przełamaną delikatną kwaskowatością śliwek. Jest proste do zrobienia, nie wymaga przechowywania w lodówce i każdemu smakuje. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis.

Proponowane przez nas ciasto ze śliwkami to tzw. przepis błyskawiczny. Wystarczy połączyć wszystkie składniki za pomocą miksera, wstawić formę do piekarnika i gotowe. Takie ucierane ciasto ze śliwkami możesz przygotować prosto i szybko, zawsze wtedy, kiedy masz na nie ochotę.

Przepis na ucierane ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 1/2 kg śliwek węgierek

  • 3 szklanki mąki

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • niecała szklanka oleju

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/4 kostki masła

Jak przygotować wyjątkowe ciasto ze śliwkami

Jajka na ciasto ze śliwkami wybij do dużej miski. Dosyp cukier i zmiksuj zawartość naczynia na puszystą masę . Następnie do masy dodaj olej i zmiksuj całość na niskich obrotach. Na koniec dosyp mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia , wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łyżki .

Owoce na ciasto ze śliwkami umyj i poprzekrawaj na pół . Usuń wszystkie pestki. Przygotowane wcześniej ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem na pieczenia . Śliwki układaj na wierzchu, skórką do dołu .

Przygotuj kruszonkę do ciasta ze śliwkami : masło rozetrzyj w palcach z cukrem i mąką. Kruszonką posyp wierzch ciasta. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 170 przez ok. 45-50 minut . Znamy przepis na niejedno błyskawiczne ciasto . Z nami łatwo przygotujesz ciasto bez pieczenia .

Canva / minadezhda
Canva / minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy