Pyszne ciasto bez pieczenia o smaku kawy. Prosty deser, który zachwyca
Ciasta bez pieczenia są propozycją na prosty deser dla tych osób, które chcą przygotować słodką przekąskę w sposób szybki i bezproblemowy. Ułożone na spodzie z herbatników i wyłożone intensywnym kawowym kremem- to nasza dzisiejsza propozycja na ciasto bez pieczenia. Wystarczy kilka prostych czynności aby móc delektować się tym bajecznym deserem.
Ciasto bez pieczenia o smaku kawowym nie wymaga wielkich zakupów ani godzin spędzonych w kuchni. Dodatek kawy nadaje mu eleganckiego wyrazu. Pięknie prezentuje się na talerzu oraz dosłownie rozpływa się w ustach. To deser wart grzechu.
Przepis na kawowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
2 paczki herbatników kakaowych
4-5 łyżek czekoladowej kawy cappuccino
1/2 litra śmietanki 36%
2-3 łyżeczki cukru pudru
2-3 łyżki żelatyny
Odrobina dowolnej czekolady lub sypkiego kakao do dekoracji
Jak przygotować proste ciasto bez pieczenia o smaku kawowym
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie według proporcji na opakowaniu. Odstaw do przestygnięcia. Śmietankę na ciasto bez pieczenia dobrze schłódź w lodówce. Następnie ubij ją na sztywno z cukrem pudrem i podziel masę na dwie równe części.
Herbatniki ułóż w jednej warstwie w formie do ciasta bez pieczenia. Możesz wybrać tortownicę lub formę prostokątną. W razie potrzeby dziel ciastka na mniejsze kawałki, tak aby równomiernie pokrywały całe dno naczynia.
Do pierwszej części masy śmietanowej dodaj połowę porcji żelatyny i wymieszaj. Wyłóż masę na warstwę herbatników, następnie wstaw ciasto bez pieczenia do lodówki. Wyjmij, kiedy warstwa śmietany ładnie się zsiądzie.
W międzyczasie do drugiej warstwy śmietany dodaj czekoladowe cappuccino. Wymieszaj dokładnie mikserem, aż masa ciasta bez pieczenia nabierze ładnego, jednolitego koloru. Na koniec dodaj drugą porcję żelatyny i ponownie zamieszaj całość.
Wyłóż masę kawową na dotychczasowe warstwy ciasta bez pieczenia, następnie wierzch ciasta udekoruj tartą na drobnych oczkach czekoladą, lub przesianym przez sitko kakao. Odstaw formę z powrotem do lodówki. Ciasto bez pieczenia jest gotowe do podania po 3-4 godzinach, kiedy całość kremu całkowicie się zetnie. Wypróbuj pyszne ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Koniecznie sprawdź ten przepis na klasyczny blok czekoladowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szybka sałatka z kurczakiem i gruszką. Na przekąskę lub drugie śniadanie
Kochasz śledzie w śmietanie? 1 charakterny dodatek cudownie podkręci ich smak
Sekretny przepis babć na pyszną zupę pomidorową. Nigdzie nie zjesz lepszej