Smakosze.pl
kawowe ciasto bez pieczenia

Canva / arfo

Pyszne ciasto bez pieczenia o smaku kawy. Prosty deser, który zachwyca

13 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Ciasta bez pieczenia są propozycją na prosty deser dla tych osób, które chcą przygotować słodką przekąskę w sposób szybki i bezproblemowy. Ułożone na spodzie z herbatników i wyłożone intensywnym kawowym kremem- to nasza dzisiejsza propozycja na ciasto bez pieczenia. Wystarczy kilka prostych czynności aby móc delektować się tym bajecznym deserem.

Ciasto bez pieczenia o smaku kawowym nie wymaga wielkich zakupów ani godzin spędzonych w kuchni. Dodatek kawy nadaje mu eleganckiego wyrazu. Pięknie prezentuje się na talerzu oraz dosłownie rozpływa się w ustach. To deser wart grzechu.

kotlety po parysku

Kotlety paryskie biją na głowę schabowe i mielone. Cudowny, delikatny smak

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kawowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 paczki herbatników kakaowych

  • 4-5 łyżek czekoladowej kawy cappuccino

  • 1/2 litra śmietanki 36%

  • 2-3 łyżeczki cukru pudru

  • 2-3 łyżki żelatyny

  • Odrobina dowolnej czekolady lub sypkiego kakao do dekoracji

Jak przygotować proste ciasto bez pieczenia o smaku kawowym

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie według proporcji na opakowaniu. Odstaw do przestygnięcia. Śmietankę na ciasto bez pieczenia dobrze schłódź w lodówce. Następnie ubij ją na sztywno z cukrem pudrem i podziel masę na dwie równe części.

Herbatniki ułóż w jednej warstwie w formie do ciasta bez pieczenia. Możesz wybrać tortownicę lub formę prostokątną. W razie potrzeby dziel ciastka na mniejsze kawałki, tak aby równomiernie pokrywały całe dno naczynia.

Do pierwszej części masy śmietanowej dodaj połowę porcji żelatyny i wymieszaj. Wyłóż masę na warstwę herbatników, następnie wstaw ciasto bez pieczenia do lodówki. Wyjmij, kiedy warstwa śmietany ładnie się zsiądzie.

W międzyczasie do drugiej warstwy śmietany dodaj czekoladowe cappuccino. Wymieszaj dokładnie mikserem, aż masa ciasta bez pieczenia nabierze ładnego, jednolitego koloru. Na koniec dodaj drugą porcję żelatyny i ponownie zamieszaj całość.

Wyłóż masę kawową na dotychczasowe warstwy ciasta bez pieczenia, następnie wierzch ciasta udekoruj tartą na drobnych oczkach czekoladą, lub przesianym przez sitko kakao. Odstaw formę z powrotem do lodówki. Ciasto bez pieczenia jest gotowe do podania po 3-4 godzinach, kiedy całość kremu całkowicie się zetnie. Wypróbuj pyszne ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Koniecznie sprawdź ten przepis na klasyczny blok czekoladowy.

Canva / alainolympus

Canva / alainolympus

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >