Smakosze.pl
Makaron z serem żółtym - szybki i tani obiad

canva/Nick Holmes / 500px

Wystarczy 15 minut i 5 niedrogich składników. Obiad dla całej rodziny zrobisz za grosze. Nie musisz nawet iść do sklepu

30 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Makaron z serem jest doskonałym pomysłem na szybki i tani obiad. Wykonanie dania wymaga zaledwie pięciu składników i z pewnością macie je w kuchni. Przepis jest prosty, a smak zachwyca. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona.

Szybki i tani obiad na bazie makaronu zrobicie w zaledwie kwadrans. Podamy go z sosem, który przygotujemy z prostych składników. Każdy z nas ma w domu ser, masło, mleko, mąkę i przyprawy. Te produkty wystarczą, by wyczarować pyszne i sycące danie. Skusicie się?

Cebula nadziewana - prosty przepis

Masz w domu cebulę? W mig przyrządzisz z niej wyborny specjał. Niezawodny przepis ze starego „Poradnika gospodyni”

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszny makaron z serem żółtym

Składniki:

  • 350 g suchego makaronu np. świderków

  • 480 ml mleka

  • 100 g masła klarowanego

  • 300 g startego na tarce sera edamskiego lub gouda

  • 65 g mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić makaron z serem? Szybki i tani obiad na wyciągnięcie ręki

Makaron przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu. Na głębokiej patelni topimy masło. Zrumieniamy na nim lekko mąkę, po czym doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Po około 4 minutach powinniśmy uzyskać sos o złotym kolorze

Powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając masę, by nie przywarła. Zmniejszamy moc palnika i wsypujemy rozdrobniony ser. Mieszamy do czasu, aż nabiał się stopi.

Wsypujemy ugotowany makaron. Starannie mieszamy i podajemy. Makaron z serem świetnie smakuje z dodatkiem świeżych ziół.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z makaronem. Szczególnie polecamy lasagne z patelni oraz smakowitą kompozycję z dodatkiem tuńczyka.

Makaron z serem jest pyszny

canva/cassp


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >