Smakosze.pl
Wątróbka z grzybami leśnymi

canva/Lyashik

Babcia Stasia dodaje do wątróbki jesienne frykasy. Zawsze pamięta o 1 ważnej zasadzie, jest kluczowa

30 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wątróbka z grzybami leśnymi jest pyszna. Seretem rarytasu jest moczenie podrobów w mleku. Nabiał sprawia, że stają się delikatne. Znika też nieprzyjemna goryczka. Koniecznie sprawdźcie przepis babci Stasi. Danie zachwyci was od pierwszego kęsa.

Miękka i pełna smaku wątróbka z leśnymi grzybami spodoba się całej rodzinie. Namaczając ją przed przyrządzeniem w mleku, uzyskamy podroby tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Patent babci Stasi nie ma sobie równych. Spróbujecie?

Zupa wodzionka Tomasza Strzelczyka

Strzelczyk przygotował śląski specjał. Podczas degustacji miał nietęgą minę. Ogromne rozczarowanie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wątróbkę z grzybami leśnymi

Składniki:

  • 800 g wątróbki

  • 4 średnie cebule

  • 8-10 kapeluszy borowików

  • trochę bulionu lub wody

  • olej rzepakowy do smażenia

  • mąka pszenna

  • zimne mleko

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić wątróbkę z grzybami leśnymi? Receptura babci Stasi jest niezawodna

Podroby oczyszczamy z błon i kroimy ją w cienkie plasterki. Przenosimy je do większej miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju, po czym przenosimy do osobnego rondla.

Na tej samej patelni podsmażamy odsączoną z nabiału i obtoczoną w mące pszennej wątróbkę. W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz. Zrumienione mięso wkładamy do garnka z cebulą, a na patelni smażymy borowiki.

Gdy się zrumienią, przenosimy je do wątróbki. Do garnka wlewamy bulion lub wodę i dusimy około 15 minut. W razie potrzeby zagęszczamy powstały z płynu sos mąką. Wątróbkę z grzybami leśnymi podajemy z ryżem i ulubioną surówką.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania obiadowe. Polecamy smakowite gołąbki z czerwoną soczewicą. Być może też przypadnie wam do gustu pełen smaku bigos staropolski.

Wątróbka z grzybami leśnymi jest pyszna

canva/ersler

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >