Babcia Stasia dodaje do wątróbki jesienne frykasy. Zawsze pamięta o 1 ważnej zasadzie, jest kluczowa
Wątróbka z grzybami leśnymi jest pyszna. Seretem rarytasu jest moczenie podrobów w mleku. Nabiał sprawia, że stają się delikatne. Znika też nieprzyjemna goryczka. Koniecznie sprawdźcie przepis babci Stasi. Danie zachwyci was od pierwszego kęsa.
Miękka i pełna smaku wątróbka z leśnymi grzybami spodoba się całej rodzinie. Namaczając ją przed przyrządzeniem w mleku, uzyskamy podroby tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Patent babci Stasi nie ma sobie równych. Spróbujecie?
Przepis na wątróbkę z grzybami leśnymi
Składniki:
800 g wątróbki
4 średnie cebule
8-10 kapeluszy borowików
trochę bulionu lub wody
olej rzepakowy do smażenia
mąka pszenna
zimne mleko
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić wątróbkę z grzybami leśnymi? Receptura babci Stasi jest niezawodna
Podroby oczyszczamy z błon i kroimy ją w cienkie plasterki. Przenosimy je do większej miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju, po czym przenosimy do osobnego rondla.
Na tej samej patelni podsmażamy odsączoną z nabiału i obtoczoną w mące pszennej wątróbkę. W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz. Zrumienione mięso wkładamy do garnka z cebulą, a na patelni smażymy borowiki.
Gdy się zrumienią, przenosimy je do wątróbki. Do garnka wlewamy bulion lub wodę i dusimy około 15 minut. W razie potrzeby zagęszczamy powstały z płynu sos mąką. Wątróbkę z grzybami leśnymi podajemy z ryżem i ulubioną surówką.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania obiadowe. Polecamy smakowite gołąbki z czerwoną soczewicą. Być może też przypadnie wam do gustu pełen smaku bigos staropolski.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: