Smakosze.pl

canva/Lyashik

Babcia Stasia dodaje do wątróbki jesienne frykasy. Zawsze pamięta o 1 ważnej zasadzie, jest kluczowa

30 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wątróbka z grzybami leśnymi jest pyszna. Seretem rarytasu jest moczenie podrobów w mleku. Nabiał sprawia, że stają się delikatne. Znika też nieprzyjemna goryczka. Koniecznie sprawdźcie przepis babci Stasi. Danie zachwyci was od pierwszego kęsa.

Miękka i pełna smaku wątróbka z leśnymi grzybami spodoba się całej rodzinie. Namaczając ją przed przyrządzeniem w mleku, uzyskamy podroby tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Patent babci Stasi nie ma sobie równych. Spróbujecie?

Przepis na wątróbkę z grzybami leśnymi

Składniki:
  • 800 g wątróbki

  • 4 średnie cebule

  • 8-10 kapeluszy borowików

  • trochę bulionu lub wody

  • olej rzepakowy do smażenia

  • mąka pszenna

  • zimne mleko

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić wątróbkę z grzybami leśnymi? Receptura babci Stasi jest niezawodna

Podroby oczyszczamy z błon i kroimy ją w cienkie plasterki. Przenosimy je do większej miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju, po czym przenosimy do osobnego rondla.

Na tej samej patelni podsmażamy odsączoną z nabiału i obtoczoną w mące pszennej wątróbkę. W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz. Zrumienione mięso wkładamy do garnka z cebulą, a na patelni smażymy borowiki.

Gdy się zrumienią, przenosimy je do wątróbki. Do garnka wlewamy bulion lub wodę i dusimy około 15 minut. W razie potrzeby zagęszczamy powstały z płynu sos mąką. Wątróbkę z grzybami leśnymi podajemy z ryżem i ulubioną surówką.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania obiadowe. Polecamy smakowite gołąbki z czerwoną soczewicą . Być może też przypadnie wam do gustu pełen smaku bigos staropolski .

Wątróbka z grzybami leśnymi jest pyszna
canva/ersler

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >