Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Masz w domu cebulę? W mig przyrządzisz z niej wyborny specjał. Niezawodny przepis ze starego „Poradnika gospodyni”

Masz w domu cebulę? W mig przyrządzisz z niej wyborny specjał. Niezawodny przepis ze starego „Poradnika gospodyni”

Cebula nadziewana - prosty przepis
canva/jlcst

Cebula nadziewana jest wyśmienita. Pełne charakteru warzywo podane z nadzieniem z grzybów i ryżu stanowi doskonałą przekąskę, która oczaruje waszych gości. Przyrządźcie ją według dawnej receptury z Poradnika Gospodyni, a zbierze same zachwyty. Spróbujecie?

Cebula nadziewana ryżem i grzybami jest niezwykła. Danie pięknie pachnie, a wyrazisty smak warzywa przyjemnie kontrastuje z delikatnością skarbów lasu. Sos z dodatkiem pomidorów wspaniale dopełnia kompozycji. Skusicie się?

Przepis na wyborną cebulę nadziewaną

Składniki:

  • 12 średnich cebul

  • 30-40 g grzybów suszonych

  • 1 duże jajo

  • 120 g przecieru pomidorowego

  • 100 g suchego ryżu białego

  • ok. 750 ml wody

  • 12 g mąki pszennej

  • olej rzepakowy lub masło klarowane

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić cebulę nadziewaną? Receptura z Poradnika Gospodyni jest niezawodna

Cebule obieramy z zewnętrznej łupiny i wydrążamy wnętrze, pozostawiając 2-3 warstwy. Suszone grzyby gotujemy w szklance wody, aż zmiękną. W pozostałym płynie przyrządzamy ryż.

Płuczemy go i wsypujemy do posolonego wrzątku. Po 15 minutach powinien być miękki. Studzimy ziarno. W międzyczasie z grzybowego bulionu robimy sos. Mąkę podsmażamy na odrobinie oleju lub masła i zrumieniamy ją.

Dodajemy przecier pomidorowy. Odsączone grzyby siekamy i łączymy z ryżem. Wbijamy jajo. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku, a następnie tak przygotowanym farszem wypełniamy posmarowane olejem łódeczki z cebul.

Układamy je w rozgrzanym prodiżu lub umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Pieczemy przez 20 minut. Cebulę nadziewaną polewamy przygotowanym sosem i podpiekamy jeszcze około 7 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na faszerowane warzywa. Spróbujecie koniecznie tak przyrządzanych pomidorów. Być może skuszą was też pieczarki wypełnione serem.

Cebula nadziewana jest pyszna
canva/mtutuncu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Gospodyni; Wydanie III; Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1979 rok