Smakosze.pl
Cebula nadziewana - prosty przepis

canva/jlcst

Masz w domu cebulę? W mig przyrządzisz z niej wyborny specjał. Niezawodny przepis ze starego „Poradnika gospodyni”

30 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Cebula nadziewana jest wyśmienita. Pełne charakteru warzywo podane z nadzieniem z grzybów i ryżu stanowi doskonałą przekąskę, która oczaruje waszych gości. Przyrządźcie ją według dawnej receptury z Poradnika Gospodyni, a zbierze same zachwyty. Spróbujecie?

Cebula nadziewana ryżem i grzybami jest niezwykła. Danie pięknie pachnie, a wyrazisty smak warzywa przyjemnie kontrastuje z delikatnością skarbów lasu. Sos z dodatkiem pomidorów wspaniale dopełnia kompozycji. Skusicie się?

Wątróbka z grzybami leśnymi

Babcia Stasia dodaje do wątróbki jesienne frykasy. Zawsze pamięta o 1 ważnej zasadzie, jest kluczowa

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborną cebulę nadziewaną

Składniki:

  • 12 średnich cebul

  • 30-40 g grzybów suszonych

  • 1 duże jajo

  • 120 g przecieru pomidorowego

  • 100 g suchego ryżu białego

  • ok. 750 ml wody

  • 12 g mąki pszennej

  • olej rzepakowy lub masło klarowane

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić cebulę nadziewaną? Receptura z Poradnika Gospodyni jest niezawodna

Cebule obieramy z zewnętrznej łupiny i wydrążamy wnętrze, pozostawiając 2-3 warstwy. Suszone grzyby gotujemy w szklance wody, aż zmiękną. W pozostałym płynie przyrządzamy ryż.

Płuczemy go i wsypujemy do posolonego wrzątku. Po 15 minutach powinien być miękki. Studzimy ziarno. W międzyczasie z grzybowego bulionu robimy sos. Mąkę podsmażamy na odrobinie oleju lub masła i zrumieniamy ją.

Dodajemy przecier pomidorowy. Odsączone grzyby siekamy i łączymy z ryżem. Wbijamy jajo. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku, a następnie tak przygotowanym farszem wypełniamy posmarowane olejem łódeczki z cebul.

Układamy je w rozgrzanym prodiżu lub umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Pieczemy przez 20 minut. Cebulę nadziewaną polewamy przygotowanym sosem i podpiekamy jeszcze około 7 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na faszerowane warzywa. Spróbujecie koniecznie tak przyrządzanych pomidorów. Być może skuszą was też pieczarki wypełnione serem.

Cebula nadziewana jest pyszna

canva/mtutuncu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Gospodyni; Wydanie III; Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1979 rok

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >