Co dodać do herbaty oprócz cukru i cytryny?
Znudziła wam się klasyczna czarna herbata? Spróbujcie ją przygotować z dodatkami. Cukier czy cytryna to nie jedyne składniki, które możecie wykorzystać. Sprawdźcie, co jeszcze będzie pasowało.
Gdy za oknem brzydka pogoda, szukamy czegoś, co nas rozgrzeje. Często jest to czarna herbata. Napar warto urozmaicić , by zwiększyć jego zalety — zarówno te smakowe, jak i prozdrowotne. Cukier czy cytryna są naturalnym wyborem, ale istnieje wiele innych, bardzo dobrych opcji.
Co warto dodać do herbaty?
Mniej oczywistym dodatkiem do czarnego napoju są przyprawy. Wybór mamy naprawdę spory. Imbir, goździki, kardamon czy pieprz mogą doskonale podkręcić smak, a także jeszcze bardziej nas rozgrzać. Herbaty inspirowane indyjskim chai masala — podobnie jak pyszny napar imbirowy — będą idealnym pomysłem na zimę.
Do suszu można także dosypać płatki kwiatów. Chcąc naszej filiżance nadać lekko kwaśnego i delikatnie owocowego posmaku, możemy uzupełnić zaparzaną porcję o kwiat hibiskusa. Herbata nabierze ciekawego zabarwienia, a także wyjątkowego charakteru. Innymi dodatkami tego typu będą m.in. kwiat lawendy czy płatki róży lub jaśminu.
Doskonałym pomysłem będzie również wzbogacenie naparu o owoce. Sprawdzą się zarówno świeże — np. pomarańcza, która świetnie pasuje do goździków czy imbiru — jak i suszone np. jagody goi, żurawina, aronia czy jabłka.
Owoce można też dodać w postaci konfitury. Nie wrzucajcie jej jednak bezpośrednio do kubka. Nieestetyczny napar, który wtedy uzyskacie, będzie dość nieprzyjemny w odbiorze. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie najpierw sięgnąć po owocowy wyrób, a potem — już w ustach — połączyć go z herbatą.
Uważajcie na słodziki
Do herbaty zamiast cukru często dodaje się miód . Mało kto ma jednak świadomość, że ten smaczny, prozdrowotny produkt w wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości. Czym go w takim razie zastąpić, gdy nie chcemy sięgać po cukier?
Wybór jest spory. Oprócz innych rodzajów cukru, takich jak cukier kokosowy, syrop z agawy czy klonowy, herbatę możemy posłodzić stewią, erytrytolem czy ksylitolem. To całkowicie bezpieczne, niedostarczające nadmiaru kalorii dodatki. Warto tylko pamiętać, by nie dodawać ich do parzenia — zaburzą jego przebieg.
Źródło zdjęcia: canva/Natalia Klenova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: czajnikowy, kawaiherbata