Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2022-01-08T125131.829

canva/dungthuyvunguyen z Pixabay

Dlaczego lepiej nie dodawać miodu do gorącej herbaty?

8 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Miód jest produktem, który warto włączyć do swojej diety ze względu na szereg właściwości korzystnie wpływających na nasz organizm. Lepiej jednak nie dodawać go do gorących płynów czy gotowania. Pod wpływem ciepła bowiem nie tylko straci swoje działanie, ale też może stać się szkodliwy.

Wielu z nas wie, że miód w podwyższonej temperaturze traci swoje dobroczynne właściwości. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z faktu, że jego podgrzewanie może prowadzić do powstawania potencjalnie szkodliwych dla zdrowia substancji. Jakie reakcje zachodzą w ogrzewanym miodzie?

Herbata indyjska

Rozgrzewająca herbata rodem z Indii z aromatycznymi przyprawami

CZYTAJ DALEJ

Niebezpiecznie związki w podgrzanym miodzie

Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie dotyczącym naukowych aspektów ajurwedy "Journal of Research in Ayurveda" wskazują na potencjalnie szkodliwe oddziałanie ogrzanego miodu. Naukowcy zaobserwowali, że w próbkach miodu podgrzanych do 60°C znacznie wzrosła zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF).

Związek ten jest szkodliwy zarówno dla człowieka, jak i dla pszczół. Według badaczy fakt ten jest niepokojący, gdyż HMF może działać jak trucizna. Specjaliści podkreślają, że zagadnienie wymaga szczegółowych badań i obserwacji. Jednocześnie jednak zalecają, by unikać ogrzewania produktu.

Korzyści z miodu czerpiemy, jedząc go na surowo

Tylko miód spożyty w tej postaci spełni swoją rolę w organizmie. Już bowiem podgrzanie go do 48°C doprowadzi do dezaktywacji enzymów zawartych w tym wyrobie i obniżenia jego wartości.

Taką temperaturę mają popularne ciepłe napoje z dodatkiem miodu takie jak napar z imbirem czy grzaniec. Do ich przyrządzenia warto zatem wykorzystać słodziki, które nie ulegają niebezpiecznym przemianom pod wpływem ciepła. Dobrym wyborem będzie np. syrop klonowy.

Po przepisy na pyszne i rozgrzewające herbaty zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam recepturę na zimowy napar z pieprzem czy rozgrzewający napój Ani Starmach. Być może zainteresuje was również wywodzący się z ajurwedy przepis na złote mleko.

Miód warto jeść na surowo

Miód warto jeść na surowo np. z chlebem

Źródło zdjęcia: canva/Magone

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >
Cykoria jest smaczna i zdrowa

Produkty

Dlaczego warto jeść cykorię i jak ją przygotować?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >