Prosty przepis na tradycyjną babkę kartoflaną
Nie da się ukryć, że babka ziemniaczana jest jednym z najlepszych frykasów, który kojarzy się większości smakoszy z beztroskimi czasami dzieciństwa. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby specjał z uwielbianych bulw.
Babka ziemniaczana w klasycznej odsłonie
Z całą pewnością babka ziemniaczana może zostać zaliczona do swojskich specjałów, które na stałe wpisały się w naszą rodziną kuchnię. Dawniej jadano ją zdecydowanie częściej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić babkę ziemniaczaną choćby dziś.
Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Przygotowuje się z nich rozmaite specjały. Niedawno przedstawialiśmy przepis na placki ziemniaczane po litewsku. Tym razem sięgniemy po klasyk o smaku dzieciństwa.
Babka ziemniaczana większości smakoszy może kojarzyć się z beztroskim dzieciństwem. Smaki danych lat potrafią przyprawić o nie lada nostalgię. Bez wątpienia warto ponownie skosztować babki ziemniaczanej.
Przepis na babkę ziemniaczaną zaskakuje prostotą. Każdy sobie z nim poradzi. Do przyrządzenia babki potrzeba kilku składników. Lista jest dosyć krótka. W co dokładnie musimy się zaopatrzyć, zanim przystąpimy do pracy?
1 kg ziemniaków
2 pęta kiełbasy
300 g słoniny pokrojonej w niewielką kostkę
2 cebule
3 jajka
pieprz
sól
majeranek
olej
(YouTube / KuchniaKwasiora KK)
Babka ziemniaczana zaskoczy domowników
Na początku musimy obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce o małych oczkach. Po odciśnięciu ich z wody mieszamy je z jajkami. Masę odstawiamy na bok i zabieramy się za słoninę. Na patelni wytapiamy tłuszcz. Podsmażamy na nim drobno pokrojoną kiełbasę i cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli, zdejmujemy mieszankę z ognia. Całość musi wystygnąć. Gdy już to nastąpi, mięsne dodatki dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystko doprawiamy wedle uznania. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, możemy wzbogacić je o kilka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków.
Foremkę smarujemy olejem. Wykładamy do niej ciasto na babkę ziemniaczaną. Specjał wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na około 50 minut. Babka ziemniaczana najlepiej smakuje z dodatkiem kwaśnego mleka. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale KuchniaKwasiora KK. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. Warto również wiedzieć, jak przygotować szare kluski.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Haps