Smakosze.pl
Babka ziemniaczana w klasycznym wydaniu

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale KuchniaKwasiora KK

Prosty przepis na tradycyjną babkę kartoflaną

31 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita babka ziemniaczana niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Okazuje się, że jej przygotowanie jest banalnie proste. Ziemniaki jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze. a wszystko dzięki dodatkowi pysznej kiełbasy. Danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Nie da się ukryć, że babka ziemniaczana jest jednym z najlepszych frykasów, który kojarzy się większości smakoszy z beztroskimi czasami dzieciństwa. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby specjał z uwielbianych bulw.

Babka ziemniaczana w klasycznej odsłonie

Z całą pewnością babka ziemniaczana może zostać zaliczona do swojskich specjałów, które na stałe wpisały się w naszą rodziną kuchnię. Dawniej jadano ją zdecydowanie częściej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić babkę ziemniaczaną choćby dziś.

Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Przygotowuje się z nich rozmaite specjały. Niedawno przedstawialiśmy przepis na placki ziemniaczane po litewsku. Tym razem sięgniemy po klasyk o smaku dzieciństwa.

Babka ziemniaczana większości smakoszy może kojarzyć się z beztroskim dzieciństwem. Smaki danych lat potrafią przyprawić o nie lada nostalgię. Bez wątpienia warto ponownie skosztować babki ziemniaczanej.

Przepis na babkę ziemniaczaną zaskakuje prostotą. Każdy sobie z nim poradzi. Do przyrządzenia babki potrzeba kilku składników. Lista jest dosyć krótka. W co dokładnie musimy się zaopatrzyć, zanim przystąpimy do pracy?

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 pęta kiełbasy

  • 300 g słoniny pokrojonej w niewielką kostkę

  • 2 cebule

  • 3 jajka

  • pieprz 

  • sól

  • majeranek

  • olej

(YouTube / KuchniaKwasiora KK)

Babka ziemniaczana zaskoczy domowników

Na początku musimy obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce o małych oczkach. Po odciśnięciu ich z wody mieszamy je z jajkami. Masę odstawiamy na bok i zabieramy się za słoninę. Na patelni wytapiamy tłuszcz. Podsmażamy na nim drobno pokrojoną kiełbasę i cebulę.

Kiedy cebula się zeszkli, zdejmujemy mieszankę z ognia. Całość musi wystygnąć. Gdy już to nastąpi, mięsne dodatki dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystko doprawiamy wedle uznania. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, możemy wzbogacić je o kilka ugotowanych i utłuczonych ziemniaków.

Foremkę smarujemy olejem. Wykładamy do niej ciasto na babkę ziemniaczaną. Specjał wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na około 50 minut. Babka ziemniaczana najlepiej smakuje z dodatkiem kwaśnego mleka. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale KuchniaKwasiora KK. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. Warto również wiedzieć, jak przygotować szare kluski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Haps

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >