Smakosze.pl Przepisy Co dodawać do ogórków małosolnych i kiszonych, aby zawsze wychodziły chrupiące?
Canva / Marcin Jucha

Co dodawać do ogórków małosolnych i kiszonych, aby zawsze wychodziły chrupiące?

31 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Zarówno ogórki kiszone, jak i małosolne cieszą się sporym uznaniem wśród wielbicieli swojskich smaków. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Większość smakoszy doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że niezwykle istotna jest kwestia doboru odpowiednich dodatków. Za sprawą cukru ogórki nie będą mdłe i będą nienagannie chrupiące.

Smakowite ogórki kiszone i małosolne niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich walorów smakowych, obok których ciężko przejść obojętnie. Warto wiedzieć, na jakie dodatki do ogórków stawiać, by wyszły perfekcyjnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niecodzienny dodatek do ogórków kiszonych

Mało kto spodziewałby się, że ogórki kiszone za sprawą cukru będą jeszcze lepsze. Przeważnie do słono-kwaśnych specjałów dodaje się sól, koper, chrzan i czosnek. Jakiś czas temu wspominaliśmy, jakie ogórki najlepiej wybrać do kiszenia .

Dziś nasza uwaga skupi się w znacznej mierze na dodatkach do ogórków. Zarówno w przypadku kiszonych i małosolnych smakołyków możemy wykorzystać te same składniki. Różnica polega głównie na czasie przechowywania ogórków w zalewie. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 1 kg ogórków gruntowych

  • 1 litr wody

  • 15 g niejodowanej soli kamiennej

  • 15 g cukru

  • liście chrzanu

  • łodygi kopru z baldachami

  • korzeń chrzanu

  • ząbki czosnku

  • gorczyca

Niezawodna receptura na wyśmienite ogórki kiszone

Na początku starannie oczyszczamy ogórki i namaczamy je przynajmniej przez godzinę w zimnej wodzie. W tym czasie możemy przygotować zalewę. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól i cukier .

Do każdego z wyparzonych słoików wkładamy liść chrzanu, łodygę kopru, 5 cm korzenia chrzanu, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy . Ogórki wkładamy pionowo. Powinny być mocno ściśnięte.

Wszystkie składniki zalewamy wystudzoną wodą z cukrem i solą. Powinna ona przykryć w całości ogórki . Słoiki szczelnie zakręcamy i przestawiamy w ciepłe miejsce, Po kilku dniach ogórki małosolne będą gotowe.

Jeśli zależy nam na kiszonym specjale przestawiamy słoiki w chłodniejsze miejsce, takie jak piwnica. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, dlaczego ogórki kiszone czasami pleśnieją . Lepiej uniknąć takiego scenariusza.

Ogórki kiszone
Ogórki kiszone

Canva / Marcin Jucha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Magazyn Kuchenny

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy