Smakosze.pl
Słoik domowych kiszonych ogórków

canva.com/WDnet Studio

Jakie ogórki wybrać do kiszenia?

24 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Dla wielu osób kiszone ogórki mogą wydawać się łatwe w przygotowaniu, lecz prawda jest zupełnie inna. W praktyce należy pamiętać o wielu zagadnieniach, takich jak gatunek ogórków, ich wygląd, rodzaj soli czy dodatków, które nadają kiszonce smak. Nawet niewielki błąd może bowiem sprawić, że cały produkt będzie niesmaczny.

Najlepszymi odmianami ogórków do kiszenia są: Borus, Julian, Andrus, Śremianin oraz Octopus. Warto wybierać młode warzywa o jasnej skórce i średniej wielkości. Taki wygląd gwarantuje, że hodowca nie przenawoził ich związkami azotu, które przyspieszają gnicie ogórków w słoikach. Wszystkie składniki powinny być dokładnie oczyszczone, a ewentualne uszkodzenia należy odciąć.

Do kiszenia doskonale sprawdza się niejodowana sól kamienna, ponieważ jod spowalnia proces fermentacyjny, a dodatkowe minerały zawarte w soli kamiennej, poprawią smak przetworu. Nie zalecamy korzystania z suszonych przypraw - pod wpływem długiego moczenia wydobywa się z nich goryczka, która następnie przenika do kiszeniaków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na najlepsze i najprostsze ogórki kiszone

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.

Składniki:

  • ogórki gruntowe

  • woda

  • sól

  • czosnek

  • łodygi kopru razem z baldaszkami nasion oraz liśćmi

  • korzeń chrzanu

  • liście chrzanu

  • liście dębu

Ogórki dokładnie umyj z pomocą gąbki. Wszelkie zanieczyszczenia przeszkodzą w odpowiedniej fermentacji. Wodę wlej do garnka, wsyp do niej sól (2 łyżki na jeden litr) i doprowadź ją do wrzenia. Gotuj przez 10 minut. 

Zupa pomidorowa w niezwykłej odsłonie

Obłędny patent na zupę pomidorową, dodatek zaskoczy każdego

CZYTAJ DALEJ

Odstaw zalewę na bok, aż całkowicie ostygnie. Słoik wyłóż na dnie liśćmi dębu oraz chrzanu. Wrzuć do niego czosnek, korzeń chrzanu, a także baldachimy kopru.

Ułóż w nim pionowo i ściśle wszystkie ogórki, a następnie zalej całość wodą. Zakręć słoik mocno i odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Po około 3 tygodniach w temperaturze 12 stopni Celsjusza ogórki będą gotowe. 

Ogórki kiszone w słoiku

Źródło: canva.com/BreakingTheWalls

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >

Porady

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Czytaj więcej >
Krokiety nie pękną

Porady

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >
Drewniane łyżki

Porady

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

Czytaj więcej >