Smakosze.pl
Pieczarki w przepysznej odsłonie

Canva / Slatan

Prosty sposób na smażone kapelusze pieczarek

30 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pieczarki są jednymi z najpopularniejszych grzybów. Dodajemy je do rozmaitych dań. Nic nie stoi na przeszkodzie, by usmażyć całe kapelusze. Idealnie sprawdzą się zarówno w roli dodatku, jak i głównego dania. Przepis jest banalnie prosty.

Wyśmienite pieczarki potrafią wprawiać kubki smakowe w stan ekstazy. Nie bez powodu właśnie te grzyby cieszą się taką popularnością. Dziś sięgniemy po recepturę na smażone kapelusze pieczarek. Efekt powala na łopatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczarki w przepysznej odsłonie zachwycą domowników

Nie da się ukryć, że pieczarki odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Jakiś czas temu wspominaliśmy o wybornej zapiekance od Karola Okrasy. Tym razem wypróbujemy przepis na smażone kapelusze pieczarek.

Pieczarki w formie usmażonych kapeluszy przypominają trochę kotlety. Właśnie w ten sposób możemy serwować je na talerzach. Domownicy z pewnością skuszą się na dokładkę. Jakich składników potrzebujemy?

  • 10 okazałych pieczarek

  • jajko

  • mąka

  • bułka tarta

  • olej

  • sól

  • pieprz

Jak myć maliny?

Jak myć maliny?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na wyśmienite pieczarki

Na początku pieczarki pozbawiamy trzonka i obieramy. Pozostałości możemy wykorzystać w niekonwencjonalny sposób. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu. Możemy do niego dodać również przyprawy. Dobrze sprawdzi się, chociażby wędzona papryka.

Pieczarki obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Wykładamy je na rozgrzany olej. Grzyby smażymy na złocisty kolor z obu stron. Na koniec umieszczamy pieczarki na ręcznikach papierowych.

Kapelusze pieczarek w tym wydaniu są znakomitą propozycją obiadową. Przypadną do gustu wielbicielom swojskich smaków. Pieczarki momentalnie znikną z talerzy najbliższych, którzy z pewnością poproszą o dokładkę.

Pieczarki

Pieczarki

Canva / Anna Moskvina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Interia Styl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >