Prosty sposób na smażone kapelusze pieczarek
Pieczarki są jednymi z najpopularniejszych grzybów. Dodajemy je do rozmaitych dań. Nic nie stoi na przeszkodzie, by usmażyć całe kapelusze. Idealnie sprawdzą się zarówno w roli dodatku, jak i głównego dania. Przepis jest banalnie prosty.
Wyśmienite pieczarki potrafią wprawiać kubki smakowe w stan ekstazy. Nie bez powodu właśnie te grzyby cieszą się taką popularnością. Dziś sięgniemy po recepturę na smażone kapelusze pieczarek. Efekt powala na łopatki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczarki w przepysznej odsłonie zachwycą domowników
Nie da się ukryć, że pieczarki odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Jakiś czas temu wspominaliśmy o wybornej zapiekance od Karola Okrasy. Tym razem wypróbujemy przepis na smażone kapelusze pieczarek.
Pieczarki w formie usmażonych kapeluszy przypominają trochę kotlety. Właśnie w ten sposób możemy serwować je na talerzach. Domownicy z pewnością skuszą się na dokładkę. Jakich składników potrzebujemy?
10 okazałych pieczarek
jajko
mąka
bułka tarta
olej
sól
pieprz
Niezawodny przepis na wyśmienite pieczarki
Na początku pieczarki pozbawiamy trzonka i obieramy. Pozostałości możemy wykorzystać w niekonwencjonalny sposób. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu. Możemy do niego dodać również przyprawy. Dobrze sprawdzi się, chociażby wędzona papryka.
Pieczarki obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Wykładamy je na rozgrzany olej. Grzyby smażymy na złocisty kolor z obu stron. Na koniec umieszczamy pieczarki na ręcznikach papierowych.
Kapelusze pieczarek w tym wydaniu są znakomitą propozycją obiadową. Przypadną do gustu wielbicielom swojskich smaków. Pieczarki momentalnie znikną z talerzy najbliższych, którzy z pewnością poproszą o dokładkę.
Canva / Anna Moskvina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Interia Styl