Smakosze.pl Porady Co można jeść w Wielki Piątek? Wielu Polaków nie zdaje sobie sprawy
canva/Darcys777

Co można jeść w Wielki Piątek? Wielu Polaków nie zdaje sobie sprawy

15 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co można jeść w Wielki Piątek? Wielu Polaków nie do końca zdaje sobie sprawę, co tego dnia mogą spożywać, a jakich produktów powinni unikać. Dlatego rozwiewamy wszelkie wątpliwości i wyjaśniamy, na czym powinien polegać post w Wielki Piątek.

Dziś, 15 kwietnia, w kościele katolickim na pamiątkę męki i śmierci Jezusa Chrystusa obchodzony jest Wielki Piątek. Jest to przedostatni dzień Wielkiego Postu i tego dnia katolików obowiązuje post ścisły. Drugi dzień w roku, kiedy również obowiązuje post ścisły to Środa Popielcowa.

Co można jeść w Wielki Piątek?

Dziś w Kościele katolickim obchodzony jest Wielki Piątek. Tego dnia wiernych obowiązuje post ścisły. Jest to zarówno post jakościowy, jak i ilościowy. Tak więc są ograniczenia w tym, co możemy jeść, a także w jakich ilościach.

Wierni nie powinni dziś jeść mięsa ani produktów przygotowanych z jego użyciem. Powinni też powstrzymać się od picia alkoholu i jedzenia słodyczy, bo ma to być dzień pokuty, a nie przyjemności.

Posiłki mogą się opierać na rybach, jajach, produktach nabiałowych, zbożowych, a także warzywach i owocach.

Jeśli chodzi o ograniczenia ilościowe, to tego dnia powinniśmy zjeść jeden posiłek do syta i dwa lekkie.

Kogo obowiązuje post?

W Wielki Piątek post ścisły, a więc ograniczenia jakościowe i ilościowe, obowiązują osoby dorosłe w wieku 18-60 lat. Jednak już młodzież, która ukończyła 14 rok życia, powinna unikać potraw mięsnych.

Tego dnia nie można dostać dyspensy od obowiązku powstrzymywania się od jedzenia potraw mięsnych.

Z postu zwolnione są osoby przewlekle chore, ze względu na stan zdrowia. Mogą one podjąć post jakościowy lub ilościowy.

W naszym serwisie znajdziecie przepis na postne kotlety z kaszy jęczmiennej , a także na postne gołąbki z kaszą i grzybami .

zapiekanka jarska
zapiekanka jarska

Źródło zdjęcia: canva/GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet, strefaagro

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy