Proste i smaczne postne gołąbki z kaszą i grzybami. Przepis krok po kroku
Poznajcie recepturę na proste i smaczne postne gołąbki z kaszą i grzybami. Prezentujemy przepis krok po kroku, dzięki czemu zrobicie tę potrawę bez większego trudu. Będzie doskonała na przykład na zbliżający się Wielki Piątek, a także na inne okazje, gdy nie będziecie chcieli jeść mięsa.
Tradycyjne gołąbki z kapusty nadziewamy zwykle mięsem mielonym i ryżem. Są bardzo smaczne i pożywne. Jednak to samo można powiedzieć o jarskich gołąbkach, takich jak, chociażby nadziewanych kaszą i grzybami. Te składniki doskonale komponują się bowiem z kapustą. Do tych gołąbków warto podać sos grzybowy.
Proste i smaczne postne gołąbki z kaszą i grzybami
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej lub białej
3 garście suszonych grzybów
25 dag kaszy pęczak
3 duże cebule
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 jajko
2 l bulionu
1 łyżka mąki
200 ml śmietany
sól, pieprz
Przygotowanie gołąbków
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb. Włóż ją do garnka wycięciem do dołu, zalej wrzątkiem. Gotuj kilka minut, aż liście zrobią się elastyczne.
Główkę wyjmij ostrożnie z wrzątku, przestudź, zdejmij miękkie liście. Pozostałą główkę ponownie włóż do wody i obgotuj wierzchnie liście.
Grzyby opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na 30 minut. Po tym czasie gotuj je 20 minut. Grzyby wyjmij, posiekaj. Odlej 1,5 szklanki wywaru i odłóż łyżkę posiekanych grzybów.
Do pozostałego wywaru z grzybów wsyp opłukaną kaszę, dodaj pokrojone grzyby i trochę soli. Całość gotuj ok. 12 minut, aż kasza będzie miękka. Nadmiar płynu odlej.
Cebule obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej po łyżce oleju i masła, wsyp cebulę. Smaż ją, co jakiś czas mieszając, aż zrobi się szklista.
2/3 cebuli dodaj do kaszy, wbij też jajko. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Porcje farszu kładź na liściach kapusty, formuj gołąbki.
Dno dużego garnka wyłóż kilkoma liśćmi kapusty. Ułóż na nich ścisło gołąbki, zalej je bulionem, gotuj ok. 50 minut.
Pozostałą zeszkloną cebulę podgrzej, oprósz mąką. Dodaj do niej odlany wywar razem z odłożonymi grzybami. Gotuj na niedużym ogniu 15 minut. Zapraw śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos podawaj do gołąbków.
Wskazówka:
Do gotowego sosu możesz dodać trochę posiekanej natki pietruszki. Potrawa zyska na smaku i apetycznym wyglądzie.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na tradycyjne gołąbki, a także na gołąbki z tartymi ziemniakami i wędzonym boczkiem.
Źródło zdjęcia: canva/gresei
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: praktykulinarni