Smakosze.pl
Bób i kwestia skórek

Canva / imagospot

Co można zrobić ze skórek z bobu?

1 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bób jest bez wątpienia niezwykle smakowitym warzywem strączkowym. Wielu smakoszy mogłoby go zajadać praktycznie nieustannie. Niektórzy podczas ucztowania pozbywają się skórek po bobie. Okazuje się, że na ich bazie możemy przygotować niecodzienną przekąskę. Wystarczy je upiec.

Pyszny bób niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu cieszy się on ogromną popularnością wśród smakoszy. Część wielbicieli bobu jedzą go dopiero po obraniu ze skórki. Pozostałości wcale nie muszą lądować w koszu. Możemy spożytkować je znacznie lepiej.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Bób w niecodziennej odsłonie

Nie da się ukryć, że bób uchodzi za specjał, po który z miłą chęcią sięgamy latem. Przeważnie po prostu go gotujemy i doprawiamy solą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by bób przyrządzić nieco inaczej. Niedawno prezentowaliśmy przepis na smażone wydanie strączkowej rośliny.

Znaczna część smakoszy podczas jedzeniu bobu, obierają go ze skórki. W takiej sytuacji na naszych talerzach pozostaje sporo otoczek, które warto wykorzystać. Oczywiście możemy je po prostu zjeść. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, kiedy można sobie pozwolić na zajadanie bobu razem ze skórką.

Nie każdy lubi jeść bób razem z otoczkami. Wówczas idealnie sprawdzi się przepis na chrupiącą przekąskę ze skórek tej rośliny. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Magda Gessler nie kryje wzruszenia

Magda Gessler zdradziła kulinarne szczegóły dot. wesela syna

CZYTAJ DALEJ

Do przygotowania skórek po bobie potrzebujemy kilku składników. Większość z nich znajdziesz we własnej kuchni. W co dokładnie musimy się zaopatrzyć?

  • Skórki po kilogramie bobu

  • 30 ml oleju

  • 10 g papryki wędzonej

  • 5 ml miodu

  • 5 g soli

Bób w formie chrupiącej przekąski

Na początku musimy zmieszać ze sobą olej, miód, paprykę wędzoną oraz sól. Powinniśmy otrzymać jednolitą marynatę. Do powstałego sosu dodajemy skórki po bobie. Taką mieszankę wstawiamy na godzinę do lodówki.

Blachę wyścielamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią otoczki bobu w marynacie. Przysmak pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Po tym czasie chrupiąca przekąska powinna być już gotowa.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zastosować inne przyprawy. Wszystko zależy od naszych preferencji. Bób w tej odsłonie dobrze sprawdzi się jako ciekawa alternatywa dla chipsów ziemniaczanych.

Bób w przepysznej odsłonie

Bób w przepysznej odsłonie

Canva / yipengge

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >