Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jakich lodów lepiej nie kupować?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 01.07.2021 02:00

Jakich lodów lepiej nie kupować?

Lody mogą nas niemiło zaskoczyć
Canva / tondone

W trakcie upalnych dni smakosze z miłą chęcią sięgają po lody. Okazuje się, że niektóre z nich nie są najlepszym wyborem. Mowa przede wszystkim o produktach, których jakość pozostawia wiele do życzenia. W ich składzie można znaleźć między innymi gumę guar, sztuczne barwniki oraz utwardzone tłuszcze. Jedzenie takich lodów w dużych ilości może nam zaszkodzić.

Nie da się ukryć, że latem lody cieszą się ogromną popularnością. W sklepach możemy natknąć się na rozmaite produkty. Na pierwszy rzut oka nie wzbudzają one u nas większych podejrzeń. Jednak warto zwrócić uwagę na ich skład.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Lody, których lepiej unikać

Smakowite lody niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Niektóre warianty mogą mocno zaskakiwać. Niedawno wspominaliśmy o lodach, które smakują jak śledzie z cebulką. Tym razem przyjrzymy się produktom, których lepiej nie jadać w nadmiarze.

Nie od dziś wiadomo, że najtańsze produkty nie są najlepsze jakościowo. Lody nie są tutaj wyjątkiem. Wybierając mniej kosztowne smakołyki, możemy dostarczyć sobie składników, które w sporych ilościach negatywnie odbijają się na naszym zdrowiu.

Podczas kupowania lodów powinniśmy spojrzeć na ich skład. Im jest on krótszy, tym lepiej. Jeśli dostrzeżemy składniki takie jak guma guar, mączka świętojańska, sztuczne barwniki, guma celulozowa, karagen, utwardzone tłuszcze, glicerol, monocerydy, diglicerydy oraz skrobia modyfikowana, wówczas lepiej odpuścić zakup takowych lodów.

Skład lodów nie jest jedynym potencjalnym zagrożeniem. Warto również brać pod uwagę sposób przechowywania lodów. W przypadku niedopatrzeń w najgorszym przypadku możemy spodziewać się nawet zatrucia pokarmowego.

Lody powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach

Z pewnością każdy ze smakoszy zdaje sobie sprawę, że lody najlepiej trzymać w zamrażarkach. Właśnie takie warunki sprawiają, że nie ulegają roztapianiu. Niestety, w niektórych sklepach chłodziarki są często otwierane, przez co lody mogą trochę się rozpuścić.

Zdarza się także, że lody są ponownie zamrażane w sklepie. Ciężko ocenić czy do czegoś takiego doszło. Nasz niepokój powinny wzbudzić różnego rodzaju zniekształcenia, które mogą sugerować, że lody były wcześniej rozpuszczone.

Lody
Lody

Canva / ET1972

Kiedy już otworzymy kupione przez nas lody, warto się im dokładnie przyjrzeć. W przypadku dobrego produktu, jego struktura powinna być dosyć gładka. Jeśli lody były wcześniej trochę rozmrożone, wówczas na ich powierzchni mogą pojawić się kryształki lodu.

Nie można zapomnieć o tym, że produkty zamrażane kilkukrotnie mogą przyczynić się do przykrego w skutkach zatrucia pokarmowego. Wszystko przez bakterie, które zaczynają się mnożyć podczas rozmrażania.

Oprócz wyżej wymienionych zasad powinniśmy także kierować się ceną. Droższe lody z pewnością będą o wiele lepsze jakościowo od tańszych odpowiedników. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak Polacy dali się nabrać na „lody naturalne”.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: lody