Smakosze.pl Produkty Co oznacza biały nalot na kiełbasie?
canva/Tommy Lee Walker

Co oznacza biały nalot na kiełbasie?

14 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli kupujecie kiełbasę, pewnie nie raz zdarzyło się, że po przechowywaniu w lodówce pojawił się na niej nalot. A wiecie, co oznacza biały nalot na kiełbasie? Czy jest ona zepsuta, czy można ją nadal jeść? Spieszymy z wyjaśnieniami, byście nie mieli więcej wątpliwości.

Niektórzy w pierwszym odruchu, gdy zobaczą podejrzanie wyglądającą żywność, od razu ją wyrzucają. I z jednej strony jest zachowanie słuszne, bo jeśli nie mamy pewności co do jakości i świeżości produktu spożywczego, lepiej go nie jeść. Wszak o zatrucie pokarmowe nietrudno.

Jednak czasami może się zdarzyć, że wyrzucimy coś, co jednak wcale nie było zepsute. Produkt tylko w wyniku przechowywania nieco zmienił swój wygląd. A jak jest z nalotem na kiełbasie?

Co oznacza biały nalot na kiełbasie?

Biały nalot na kiełbasie czy innej wędlinie jest zjawiskiem dość częstym i całkiem naturalnym. Tak naprawdę na powierzchni wędliny krystalizuje bowiem sól i białko, a więc składniki wędliny.

Jeśli taki biały nalot zniknie po ociepleniu produktu w temperaturze pokojowej, możecie być pewni, że jest on niegroźny i taką kiełbasę spokojnie możecie jeść.

Nalot czy pleśń?

Niestety na wędlinach często też pojawia się pleśń. Jednak dość łatwo odróżnić ją od skrystalizowanej soli, bo po pierwsze pleśń jest puszysta, a po drugie raczej nie biała. Pleśń ma zwykle zielonkawą, szarawą lub niebieskawą barwę. Jeśli zobaczycie ją na kiełbasie czy szynce, wyrzućcie taki produkt, bo może wam zaszkodzić.

Trzeba jednak wspomnieć o wędlinach pokrytych szlachetną pleśnią, np. hiszpańskie salami czy kiełbasa. Taka pleśń nie jest szkodliwa, tylko dodaje produktowi charakterystycznego smaku i wyglądu. Informację o tym, że produkt zawiera szlachetną pleśń, znajdziecie zawsze na opakowaniu.

Na naszej stronie znajdziecie też inne, kuchenne porady. Sprawdźcie, jak pozbyć się mocnego zapachu ryby , a także jak wybrać odpowiedni tłuszcz do smażenia .

kanapka z kiełbasą
kanapka z kiełbasą

Źródło zdjęcia: canva/Mallivan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy