Co zrobić, żeby mak do makowca nie był gorzki?
Makowiec jest prawdziwym królem każdych Świąt Bożego Narodzenia i zawsze musi pojawić się wtedy na stole. Niestety czasem zdarza się, że jego ziarna są wyjątkowo gorzkie, co może zniszczyć finalny wypiek. Aby temu przeciwdziałać, należy wypłukać go w zimnej wodzie i wygotować w mleku, a podczas mielenia dodać odrobinę miodu. Tak przygotowane nasiona będą delikatne i słodkie.
Mak jest nieodzownym elementem wigilii i dodaje się go do wielu smacznych potraw. Choć można oczywiście kupować gotową masę makową do makowca z puszki czy słoika, znacznie smaczniejsza jest zrobiona własnoręcznie. Wiemy w końcu dokładnie co się w niej znajduje i możemy skomponować ją wedle własnych preferencji.
Makowiec po upieczeniu musi być bardzo słodki i wilgotny - w innym wypadku wybredni goście mogą się zawieźć. Największą wpadką jest jednak gorzkie ciasto. Poniżej zdradzamy sposoby, dzięki którym mak stanie się słodki i delikatny.
Wymocz mak przed obróbką
Za gorzkość maku odpowiadają zanieczyszczenia, których producent dokładnie nie wyczyścił przed zapakowaniem ziaren do torebek. Nieuważny kucharz może z takiego maku wykonać wiele ciast, co w efekcie skończy się katastrofą - każde z nich będzie gorzkie i niesmaczne.
Jeśli masz możliwość sprawdzenia maku przed zakupem, rozgryź jedno ziarenko. Jeśli ma lekko słodki smak i jest suche, to dobry znak. Nie każdy ma jednak taką szansę. Wtedy dla pewności należy zalać mak zimną wodą i dobrze go wypłukać.
Po płukaniu zalej go kolejną porcją czystej wody i odstaw na kilkanaście minut. Następnie ponownie odsącz mak z wody, zalej go mlekiem i przelej do garnka. Garnek postaw na gazie i gotuj mak przez około 30 minut. Po ugotowaniu należy odsączyć resztę mleka i zmielić mak w maszynce do mięsa.
Inne sposoby na gorzki mak
Gorzkie ziarna maku warto przepłukać zimną wodą jak najszybciej po sparzeniu. Dodatkowo warto sparzyć go nie tylko jednokrotnie. Kilkukrotne sparzenie spowoduje, że wszelka gorycz zniknie i pozostanie jedynie przyjemny, lekko słodki smak nasion.
Podczas mielenia możesz dodać do maku niewielkie ilości miodu oraz śmietany. Te nie tylko wpłyną na ogólną słodycz i wilgotność, lecz również nadadzą masie makowej niebywałej delikatności. Podczas jedzenia makowca, nadzienie będzie dosłownie rozpływać się w ustach.
W przypadku wykonania wszystkich powyższych czynności i wyczuwania gorzkiego smaku w maku cały czas lepiej z niego nie korzystaj. Może to bowiem oznaczać, że ziarna są stare i zjełczałe, a tego już nic nie uratuje.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, aby makowiec nie wyszedł zbyt suchy i popękany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na klasyczną świąteczną kutię.
Źródło zdjęcia: canva/MPV, Maria Potrykus-Verstappen's Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel