Perfekcyjna na zimę surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy
Surówka z kapusty pekińskiej nie wymaga zbyt wielkiej pracy, a efekt zawsze wychodzi doskonały. Jej sekretem jest odrobina pomarańczy, która nadaje całości niezwykłej soczystości oraz lekkiej kwaśności. Niewielka ilość składników pozwala cieszyć się z surówki każdego dnia. Poniżej pokazujemy jak przygotować ją krok po kroku.
Surówka z kapusty pekińskiej idealnie pasuje do klasycznego obiadu z pieczenią czy kotletami schabowymi. Pikantność i intensywność smaku nadawana jest przez pora, który pokrojone w niewielkie kawałki oddaje całą swoją esencję.
Jeśli chcesz jeszcze mocniejszego smaku, zamień jogurt naturalny na majonez. Pamiętaj jednak, że majonez jest bardzo kalorycznym sosem - wystarczy kilka łyżek, aby szybko poczuć ciężkość na żołądku.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i pomarańczy
Składniki:
pół kapusty pekińskiej
1 por
2 pomarańcze
szklanka jogurtu
sól
pieprz
kilka liści świeżej bazylii
Na początku oderwij z pora wierzchnią warstwę, opłucz go pod bieżącą wodą i cieniutko pokrój, odcinając korzenie i zieloną część. Przełóż go do dużej miski. Kapustę pekińską opłucz, oderwij z niej wierzchnie brzydkie liście i osusz.
Następnie podziel ją na mniejsze kawałki i drobno poszatkuj. Zamiast korzystania z noża, możesz użyć również mandoliny do warzyw, która pozwoli uzyskać równomierną wielkość. Przełóż kapustę do miski z porem.
Pomarańcze obierz ze skórki, podziel na cząstki i wyjmij miąższ z błonek. Pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do reszty składników. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, jogurtem oraz liśćmi bazylii. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/vikif, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kwestiasmaku