Smakosze.pl Produkty Co oznacza kolor skorupki jajka? Nie każdy ma świadomość
canva/ jaymethunt z Pixabay

Co oznacza kolor skorupki jajka? Nie każdy ma świadomość

30 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Czy wiesz, co oznacza kolor skorupki jajka? Kupujesz wyłącznie jajka brązowe, czy białe, a może kolor nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia? Kolor skorupki jajek uwarunkowany jest kolorem upierzenia kury. Jajka białe i brązowe zawierają tyle samo wartości odżywczych.

Jajka są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym. Wykorzystujemy je między innymi do przyrządzenia omletów i jajecznicy. Dodajemy do ciast, deserów, pulpetów, mielonych i innych dań. Jajka na twardo są pysznym dodatkiem do sałatek, żurku i chłodników.

Badania wykazują, że Polacy najchętniej kupują jajka w kolorze brązowym. Dzieje się tak, ponieważ uważają, że takie jajka nie są modyfikowane genetycznie, a sama kura nie karmiona jest chemią. Okazuje się, że na kolor skorupek nie wpływa ani karma, ani sposób chowu, ani GMO.

Wiele osób zastanawia się, które jajka są zdrowsze. Jajka, bez względu na kolor skorupki, zawierają białko, witaminy z grupy B, witaminę A oraz wapń, fosfor i inne wartości odżywcze. Warto więc wprowadzić jajka do diety. Na jajka powinny jednak uważać osoby, które mają podwyższony cholesterol.

Co oznacza kolor skorupki jajka?

Kolor skorupki jajka zależy wyłącznie od koloru upierzenia kury. Im kura ma jaśniejsze piórka, tym jaśniejsza będzie skorupka.

Za kolor skorupki odpowiedzialne są barwniki, które wytwarzane są podczas przemian hemoglobiny krwi. Białe jajka powstają, ponieważ barwniki te nie odkładają się, co jest cechą genetyczną kury.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Najlepszym testem na świeżość jajek jest test wody. Włóż jajko do szklanki wypełnionej do połowy zimną wodą.

Jeśli opada na dno, oznacza to, że jajko jest świeże. Jeśli jednak jajko unosi się na powierzchni, to znaczy, że jest stare. Dzieje się tak, ponieważ stare jajka są w znacznym stopniu wypełnione powietrzem i są lekkie.

Polacy omijają ją szerokim łukiem, a jest zdrowsza niż inne ryby . Czy, wiesz, jaka jest różnica między mlekiem w kartonie, a mlekiem w butelce? Znany kucharz porównał produkty .

jajka
canva/Kaboompics.com z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy