Kucharz porównał mleko w kartonie z mlekiem w butelce. Jego wybór nie pozostawia złudzeń
Piotr Ogiński podzielił się swoją opinią na temat jakości mleka w butelce i w kartonie. Mleko UHT nazwał "białą wodą z dodatkiem wapnia". Czy faktycznie proces pasteryzacji wpływa na jakość mleka? Pod postem na Instagramie wywiązała się dyskusja. Głos zabrał dietetyk kliniczny.
Na sklepowych półkach mamy ogromny wybór mleka. Możemy kupić mleko w butelce i mleko w kartonie. Mleka w butelce należy przechowywać w lodówce i wykorzystać w ciągu kilku dni od otwarta. Mleko w kartonie ma dłuższą datę ważności.
Piotr Ogiński jest popularnym kucharzem udzielającym się w mediach społecznościowych. Jego profil, Kocham Gotować możemy śledzić między innymi na YouTube, Instagramie i TikToku. Ostatnio kucharz podzielił się swoją opinią na temat jakości mleka w kartonie oraz mleka w butelce.
Były uczestnik kultowych programów kulinarnych, TopChef i Hell's Kitchen, zaznaczył, że mleko z butelki o wiele bardziej przypomina mleko prosto od krowy. Takie mleko nie jest poddane procesowi pasteryzacji. Ogiński uważa, że proces ten przyczynia się do utraty wartości odżywczych produktu.
Kucharz porównał mleko w kartonie z mlekiem w butelce
Ogiński twierdzi, że mleko krowie powinniśmy zawsze kupować świeże, a więc w butelce. Mleko w kartonie, czyli UHT poddawane jest podgrzewaniu przez kilka sekund w temperaturze 135 stopni C.
Proces ten sprawia, że mleko może stać na półce w temperaturze pokojowej przez wiele miesięcy. Ogiński uważa, że mleko UHT jest pozbawione witamin i nazywa je "białą wodą z dodatkiem wapnia". Kucharz dodaje, że mleko w butelce jest bliższe temu od krowy i da się z niego zrobić ser.
Pod filmem Ogińskiego na Instagramie wywiązała się dyskusja. Głos zabrał dietetyk kliniczny
Paulina Dróżdż, która jest dietetykiem klinicznym, nie zgodziła się z opinią znanego kucharza. - takie mleka UHT były badane pod kątem zawartości witamin i składników mineralnych. To prawda, są uboższe, ale nie bezwartościowe. Główne straty odnotowuje się w witaminie C i kwasie foliowym - natomiast mleko wcale nie jest ich dobrym źródłem - napisała w poście pod filmem.
Dietetyk zaznaczyła również, że zarówno mleko w butelce, jak i w kartonie są źródłem wapnia, białka, witamin z grupy B i fosforu. Mleko UHT, czyli mleko pasteryzowane, pozbawione jest mikroorganizmów, które przyczyniają się do szybszego psucia. Pasteryzacja znacznie przedłuża zdatność mleka do spożycia.
Mamy nowe informacje dotyczące cen mleka i masła. Majonez Winiary czy Kielecki? Pora zakończyć odwieczny spór.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Koniec z gotowaniem kalafiora w wodzie. Inny sposób jest 100 razy lepszy. Smak powala
Zdrowsza jest kawa sypana czy rozpuszczalna? Dietetycy nie mają wątpliwości. Ogromne zaskoczenie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kochamgotowac na Instagram