Smakosze.pl Porady Co oznacza pękający lukier na pączkach? Nigdy go nie bagatelizuj
Canva / Alicja Wójcik

Co oznacza pękający lukier na pączkach? Nigdy go nie bagatelizuj

10 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jeśli myślisz, że popękany lukier na pączkach jest jedynie defektem estetycznym, możesz mocno się zdziwić. Taka polewa skrywa w sobie informacje na temat jakości samych pączków. Dowiedz się, co oznacza i dlaczego lepiej jej unikać.

Lukier to najbardziej popularna forma zdobienia słodkich pączków. Przy wyborze tych wyrobów cukierniczych zwróć baczną uwagę na jego wygląd. Niedoskonały, popękany lukier świadczyć może o niskiej jakości wyrobu, podejrzanych składnikach dodanych podczas jego przyrządzenia lub o nieodpowiednim przechowywaniu i transportowaniu pączków.

Co można powiedzieć o pączkach na podstawie wyglądu lukru?

Popękany lukier na pączkach może mieć kilka przyczyn . Żadnej z nich nie powinniśmy bagatelizować, jeśli zależy nam na wyrobie najwyższej jakości. Przyjrzyjmy się zatem powodom, dla których lukier na pączkach może być popękany .

Wiadomo, że dobry wyrób wymaga poświęcenia mu odpowiedniej ilości czasu . Popękany lukier na pączkach może świadczyć o tym, ze były wykonywane w pośpiechu . Polewanie pączków przed ich wystygnięciem może skutkować takim właśnie wyglądem .

Popękany lukier powstaje również przez jego nieodpowiednie przygotowanie . Nadmierne napowietrzenie polewy do pączków lub dodanie do niej substancji przeciwzbrylającej może powodować pękanie. Takie praktyki n ie świadczą dobrze o cukierniku smażącym te słodkie przysmaki.

Popękane z wierzchu pączki mogły też być zwyczajnie źle transportowane . Uszkodzony lukier powstaje między innymi przez zbytnie ściśnięcie pączków . Chyba wszyscy zgodzimy się z tym, że zgniecione jedzenie nie należy do szczególnie apetycznych .

Jak odróżnić pączki wysokiej jakości od tych podejrzanych?

Pierwszą rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę przy kupnie pączków jest ich cena . Dobry świeży pączek z pewnością nie będzie kosztował kilkudziesięciu groszy . Zdecydowanie l epiej kupić mniej tych przysmaków, ale za to dobrej jakości .

Prawidłowo usmażonego pączka poznamy po jego kształcie . Nie może mieć zbyt idealnej okrągłej formy. Dobrze wyrobione ciasto na pączki nieznacznie spłaszcza się podczas smażenia .

Ostatnią ważną kwestią w dziedzinie pączków jest charakterystyczna, złota obwódka . Ten znak szczególny świadczy o tym, że ciasto na pączki było prawidłowo wyrobione. Smażenie idealnego ciasta odbywa się tak jak powinno, na powierzchni tłuszczu , co skutkuje takim właśnie złocistym pierścieniem . Mini pączki możesz ekspresowo wykonać we własnej kuchni . Specjał ten ma także swoje wytrawne oblicze .

Canva / MiloszGuzowski
Canva / MiloszGuzowski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy