Co oznacza pękający lukier na pączkach? Nigdy go nie bagatelizuj
Jeśli myślisz, że popękany lukier na pączkach jest jedynie defektem estetycznym, możesz mocno się zdziwić. Taka polewa skrywa w sobie informacje na temat jakości samych pączków. Dowiedz się, co oznacza i dlaczego lepiej jej unikać.
Lukier to najbardziej popularna forma zdobienia słodkich pączków. Przy wyborze tych wyrobów cukierniczych zwróć baczną uwagę na jego wygląd. Niedoskonały, popękany lukier świadczyć może o niskiej jakości wyrobu, podejrzanych składnikach dodanych podczas jego przyrządzenia lub o nieodpowiednim przechowywaniu i transportowaniu pączków.
Co można powiedzieć o pączkach na podstawie wyglądu lukru?
Popękany lukier na pączkach może mieć kilka przyczyn . Żadnej z nich nie powinniśmy bagatelizować, jeśli zależy nam na wyrobie najwyższej jakości. Przyjrzyjmy się zatem powodom, dla których lukier na pączkach może być popękany .
Wiadomo, że dobry wyrób wymaga poświęcenia mu odpowiedniej ilości czasu . Popękany lukier na pączkach może świadczyć o tym, ze były wykonywane w pośpiechu . Polewanie pączków przed ich wystygnięciem może skutkować takim właśnie wyglądem .
Popękany lukier powstaje również przez jego nieodpowiednie przygotowanie . Nadmierne napowietrzenie polewy do pączków lub dodanie do niej substancji przeciwzbrylającej może powodować pękanie. Takie praktyki n ie świadczą dobrze o cukierniku smażącym te słodkie przysmaki.
Popękane z wierzchu pączki mogły też być zwyczajnie źle transportowane . Uszkodzony lukier powstaje między innymi przez zbytnie ściśnięcie pączków . Chyba wszyscy zgodzimy się z tym, że zgniecione jedzenie nie należy do szczególnie apetycznych .
Jak odróżnić pączki wysokiej jakości od tych podejrzanych?
Pierwszą rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę przy kupnie pączków jest ich cena . Dobry świeży pączek z pewnością nie będzie kosztował kilkudziesięciu groszy . Zdecydowanie l epiej kupić mniej tych przysmaków, ale za to dobrej jakości .
Prawidłowo usmażonego pączka poznamy po jego kształcie . Nie może mieć zbyt idealnej okrągłej formy. Dobrze wyrobione ciasto na pączki nieznacznie spłaszcza się podczas smażenia .
Ostatnią ważną kwestią w dziedzinie pączków jest charakterystyczna, złota obwódka . Ten znak szczególny świadczy o tym, że ciasto na pączki było prawidłowo wyrobione. Smażenie idealnego ciasta odbywa się tak jak powinno, na powierzchni tłuszczu , co skutkuje takim właśnie złocistym pierścieniem . Mini pączki możesz ekspresowo wykonać we własnej kuchni . Specjał ten ma także swoje wytrawne oblicze .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Starmach pokazała, jak robi chrupiącego kurczaka z piekarnika. Dodaje do niego 2 wyjątkowe składniki
-
Znakomity sposób na aksamitną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki
-
Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera. Wyborne danie obiadowe bez grama mięsa