Smakosze.pl
Ekspresowe pączki w 5 minut. Szybciej się nie da

canva/Maryna Iaroshenko

Ekspresowe pączki w 5 minut. Szybka słodka przekąska za grosze

12 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy w weekend? Przygotuj małe, ekspresowe pączki z dodatkiem serka waniliowego. Pączki przygotujesz w zaledwie 5 minut, są delikatne, puszyste i tak smaczne, że cała porcja znika błyskawicznie. Poznaj przepis na szybką słodką przekąskę.

Pączki nie muszą być wyłącznie tradycyjną słodkością, obowiązkową w tłusty czwartek. Możemy w prosty sposób przygotować małe pączusie z dodatkiem serka homogenizowanego, które nie wymagają już dodatkowego nadziewania.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami. Prosty i tani obiad

CZYTAJ DALEJ

Do ekspresowych pączków nie potrzebujemy również ciasta drożdżowego, dzięki czemu znacznie skrócimy czas przygotowania i smażenia. Pączusie są rumiane i złote już po chwili, przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, oprósz cukrem pudrem i podaj.

Deser przygotowuję kiedy mam ochotę na coś słodkiego, na święta, urodziny, a także, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Wystarczy kilka minut, a wszyscy będą zajadać się przepysznymi, puszystymi pączkami z cukrem pudrem.

Przepis na ekspresowe pączki w 5 minut

Składniki na około 30 małych, pączków:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki cukru pudru

  • łyżka cukru wanilinowego

  • 3 jajka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego

  • 1,5 l oleju do smażenia

  • cukier puder do podania

Jak zrobić ekspresowe pączki?

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wsyp ją do miski, wbij jajka, wsyp cukier puder, cukier wanilinowy, dodaj serek homogenizowany i dokładnie wymieszaj.

W garnku rozgrzej olej, następnie przygotowaną masę wykładaj łyżką i smaż pączki z każdej strony na złoty kolor. Małe pączusie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Oprósz je cukrem pudrem i podaj, smacznego.

Ekspresowe pączki

Źródło zdjęcia: canva/ Pronina_Marina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna? Wystarczy 1 krok

  • Jak przechowywać tłuszcze i oleje? Garść najważniejszych porad

  • Przepis na bogracz Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji. Węgierska klasyka

Źródło: obzarciuch.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >
Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >