Pączki ziemniaczane z mięsem mielonym
Dzisiejszy Tłusty Czwartek to świetna okazja do spróbowania nowatorskich pączków wypełnionych mięsem mielonym. Wytrawne pączki wyróżniają się chrupiącą skórką i wyjątkowo soczystym nadzieniem, które rozpływa się w ustach. Poniżej prezentujemy recepturę, w której krok po kroku wyjaśniamy, jak je przygotować.
Pączki z mięsem mogą z pozoru wydawać się niecodziennym daniem, ponieważ większość z nas jest przyzwyczajona do słodkiej wersji. Wystarczy jednak jeden kęs, aby przekonać się, że ich smak jest wart całej włożonej w nich pracy.
Dużą zaletą mięsnych pączków jest możliwość jedzenie ich na zimno, jak i na ciepło. Następnego dnia po ich usmażeniu można wygodnie odgrzać je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.
Przepis na pączki z mięsem mielonym
Składniki:
Ciasto:
200 g ziemniaków
500 g mąki
20 g drożdży
100 g masła
150 ml wody
10 g soli
30 g cukru
Nadzienie:
50 ml oleju
400 g mielonej wieprzowiny
1 łyżeczka cukru
2 cebule
sól
pieprz
Zacznij od ugotowania ziemniaków do pełnej miękkości i gdy będą jeszcze ciepłe, przeciśnij je przez praskę lub bardzo dokładnie ugnieć tłuczkiem. Odstaw je na bok do ostudzenia. Drożdże wymieszaj z wodą.
Do kartofli dodaj wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj je, aż uzyskasz jednorodne i nieco lepkie ciasto. Przykryj je folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oleju z łyżką cukru.
Wymieszaj mięso z cebulą, solą i przyprawami. Ciasto rozwałkuj na placek i wycinaj z niego okręgi. Na połowie z nich połóż porcje farszu, a resztą okręgów przykryj farsz. Zlep dobrze brzegi. Smaż pączki na głębokim oleju z obu stron, aż uzyskają chrupiącą skórkę. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne i miękkie ciasto na pierogi z wodą i mlekiem. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.
Źródło zdjęcia: canva/MiloszGuzowski
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: picantecooking