Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pączki ziemniaczane z mięsem mielonym
Adam Moskal
Adam Moskal 24.02.2022 01:00

Pączki ziemniaczane z mięsem mielonym

Pączki
canva/MiloszGuzowski

Dzisiejszy Tłusty Czwartek to świetna okazja do spróbowania nowatorskich pączków wypełnionych mięsem mielonym. Wytrawne pączki wyróżniają się chrupiącą skórką i wyjątkowo soczystym nadzieniem, które rozpływa się w ustach. Poniżej prezentujemy recepturę, w której krok po kroku wyjaśniamy, jak je przygotować.

Pączki z mięsem mogą z pozoru wydawać się niecodziennym daniem, ponieważ większość z nas jest przyzwyczajona do słodkiej wersji. Wystarczy jednak jeden kęs, aby przekonać się, że ich smak jest wart całej włożonej w nich pracy.

Dużą zaletą mięsnych pączków jest możliwość jedzenie ich na zimno, jak i na ciepło. Następnego dnia po ich usmażeniu można wygodnie odgrzać je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.

Przepis na pączki z mięsem mielonym

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g ziemniaków

  • 500 g mąki

  • 20 g drożdży

  • 100 g masła

  • 150 ml wody

  • 10 g soli

  • 30 g cukru

Nadzienie:

  • 50 ml oleju

  • 400 g mielonej wieprzowiny

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 cebule

  • sól

  • pieprz

Zacznij od ugotowania ziemniaków do pełnej miękkości i gdy będą jeszcze ciepłe, przeciśnij je przez praskę lub bardzo dokładnie ugnieć tłuczkiem. Odstaw je na bok do ostudzenia. Drożdże wymieszaj z wodą.

Do kartofli dodaj wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj je, aż uzyskasz jednorodne i nieco lepkie ciasto. Przykryj je folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oleju z łyżką cukru.

Wymieszaj mięso z cebulą, solą i przyprawami. Ciasto rozwałkuj na placek i wycinaj z niego okręgi. Na połowie z nich połóż porcje farszu, a resztą okręgów przykryj farsz. Zlep dobrze brzegi. Smaż pączki na głębokim oleju z obu stron, aż uzyskają chrupiącą skórkę. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne i miękkie ciasto na pierogi z wodą i mlekiem. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Smażenie pączków

Źródło zdjęcia: canva/MiloszGuzowski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: picantecooking

Zapraszamy na nasz Instagram