Co robić, żeby ogórki kiszone nie pleśniały w słoiku?
Macie w planach nastawić w tym roku ogórki do kiszenia? A wiecie, co zrobić, żeby ogórki kiszone nie pleśniały w słoiku? Sprawdźcie, na co zwrócić uwagę, aby wasza praca i wydane pieniądze nie poszły na marne. Gdy unikniecie popularnych błędów, jest duża szansa, że przez całą zimę będziecie mogli zajadać się chrupiącymi i aromatycznymi ogórkami.
Ogórki kiszone są niezwykle smaczne i lubiane. Doskonale smakują jedzone na przekąskę, dodaje się je też do zupy, sałatek i kładzie na kanapki. Choć ich przygotowanie jest bardzo proste, to równie łatwo można je zepsuć. Wtedy niestety nasze przetwory mogą ulec zepsuciu i będą do wyrzucenia.
Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją w słoiku?
Najczęstszą przyczyną pleśnienia ogórków kiszonych jest fakt, że nie zostały dokładnie przykryte zalewą. Część ogórka, która wystaje ponad zalewę, nie jest zakonserwowana solą i wyniku tego w dość szybkim czasie zaczyna pleśnieć. By ogórki nie wypływały na powierzchnię, trzeba je też ścisło upchać w słoiku.
Do solanki, którą zalewacie ogórki przeznaczone do kiszenia, warto też dodać trochę cukru. Cukier, podobnie jak i sól ma działanie konserwujące. Dzięki jego dodatkowi ogórki dłużej pozostaną kruche i smaczne.
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę, kisząc ogórki?
Do kiszenia najlepiej jest przeznaczyć ogórki jednej odmiany. Doskonale do tego celu nadają się ogórki Śremskie, Śremianin, Julian i Octopus. Ważne jest też, by ogórki były nieduże, młode i jak najświeższe. Tak naprawdę zaczynają starzeć się już w momencie ich zerwania, więc im szybciej zamkniecie je w słoikach, tym lepiej. Gdy zakisicie miękkawe, zwiędnięte ogórki kiszenie nie poprawi ich konsystencji.
Należy też zwrócić uwagę na stan i czystość słoików i zakrętek. Jedne i drugie powinny być czyste, bez wyszczerbień, wgnieceń i innych uszkodzeń. Tylko takie słoiki są bowiem w stanie zapewnić ogórkom szczelne zamknięcie.
Jeśli macie możliwość kupić ogórki z zaufanych upraw, to postawcie właśnie na nie. Przenawożone ogórki poznacie zwykle po ciemnozielonej skórce i mało chrupiącej strukturze. Po zakiszeniu takie ogórki nie są smaczne ani trwałe. Zazwyczaj szybko gniją.
Pamiętajcie też, że do zapoczątkowania procesu kiszenia konieczna jest temperatura ok. 21-23 st. C. Wynieście więc ogórki do chłodu dopiero wtedy, gdy woda w nich zmętnieje i przestanie w nich tworzyć się piana. W naszym serwisie znajdziesz też dokładną recepturę na kiszone ogórki . Dowiesz się także, dlaczego kiszone ogórki wychodzą puste w środku .
Źródło zdjęcia: canva/madaland
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby gotowana brukselka nie była gorzka? Wyjaśniamy
-
Bajecznie chrupiące i delikatne sznycelki drobiowe. Sekretem jest marynata
-
Czym najlepiej słodzić kawę i herbatę poza cukrem? Zdrowsze alternatywy
Źródło: ampnewsy.gotujmy, gotujmy