Smakosze.pl Porady Co robić, żeby sernik nie opadł i był puszysty? Mamy najlepsze sposoby
Canva / tylim

Co robić, żeby sernik nie opadł i był puszysty? Mamy najlepsze sposoby

5 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Idealne upieczenie sernika może przysporzyć niemałych trudności, Najczęstszym problemem jest opadanie świeżo przyrządzonego ciasta. Co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty? Tajemnica udanego wypieku tkwi odpowiednim, niezbyt gwałtownym wystudzeniu go.

Sernik jest uwielbianym deserem, zarówno przez starszych jak i młodszych. Tym ważniejsze jest, aby wiedzieć, co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty. Estetyczne i smakowite ciasto bez wątpienia ucieszy całą rodzinę. Na szczęście skuteczny sposób jest prostszy, niż myślisz.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty? Skuteczna metoda

Sprawdzony przepis i świeże składniki dobrej jakości to tylko połowa sukcesu w przyrządzeniu doskonałego ciasta. Drugą stanowi odpowiednia wiedza co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty . Chętnie podzielimy się nią z naszymi czytelnikami.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty? Nasze ciasto jest wrażliwe na gwałtowne zmiany temperatury . Pod żadnym pozorem nie należy wyciągać go z piekarnika zbyt wcześnie .

Jest prosta rada co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty. Po wyłączeniu piecyka uchyl jego drzwiczki i pozwól ciastu bardzo powoli i stopniowo wystygnąć . Dzięki temu serowy deser pozostanie pulchny, a jego kształt nie będzie budził żadnych zastrzeżeń .

Co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty i na co jeszcze uważać?

Poza opadaniem ciasta zdarza się, ze sernik pęka podczas pieczenia . Niezbyt estetyczne szczeliny mogą skutecznie popsuć jego prezencję . Wiemy już co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty, a jaka jest rada na pękanie ?

Niestety nie ma skutecznej metody, która zapobiegała by pękaniu ciasta . Na szczęście pękanie, poza estetyką, w żadnym stopniu nie szkodzi naszemu deserowi . Szczeliny w strukturze ciasta możesz zamaskować umiejętną . Orzechy czy polewa czekoladowa poradzą sobie z nimi raz dwa .

Podpowiedzieliśmy co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty, a także jak poradzić sobie z pękniętym ciastem. Idealny deser wymaga jednak także właściwego przechowywania . Najlepiej trzymać go w lodówce w szczelnie zamykanym pudełku . Dzięki temu sernik zachowa swój smak i aromat nawet przez 4 dni od upieczenia . Sernik Agaty Rubik nie ma sobie równych . Lekka cytrynowa beza jest idealnym zwieńczeniem dla tego popularnego deseru .

Canva / Olha_Afanasieva
Canva / Olha_Afanasieva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy