Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak smażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu? Z pomocą przychodzą 2 popularne produkty
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.12.2022 11:42

Jak smażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu? Z pomocą przychodzą 2 popularne produkty

Jak smażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu? Na pomoc przychodzą 2 popularne produkty
canva/ torque

Z tym problemem mierzymy się zwłaszcza w Wigilię. Wiele osób zastanawia się, jak usmażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu. Wszak niebawem zasiądziemy do wieczerzy, a rybna woń nie należy do najprzyjemniejszych. Mamy rozwiązanie - w czasie smażenia wykorzystaj sok z cytryny lub cząstki ziemniaka. Świetnym sposobem jest również moczenie ryb w mleku lub nacieranie ich przyprawami.

Smażona ryba pojawia się na większości wigilijnych stołów. Jest też doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Soczyste, delikatne mięso w chrupiącej panierce smakuje każdemu. Niestety podczas smażenia ryby, z patelni unosi się intensywny, trudny do zneutralizowania zapach. Czy da się usmażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu?

Zapach smażonej ryby może skutecznie zniechęcić do jej przyrządzania. Wystarczy jednak, że na patelnię dodamy jeden z dwóch składników, które z pewnością mamy w domu, a zapach nie będzie już tak intensywny. Świetnym sposobem jest również moczenie ryb w mleku i marynata.

Intensywny zapach po smażeniu może być wyczuwalny w kuchni i całym domu przez wiele godzin. Jak go zneutralizować? Gotując sok z cytrusów lub wodę z olejkiem eterycznym. Gorąca para wodna o orzeźwiającym zapachu szybko zniweluje przykry zapach.

Jak smażyć rybę, by nie śmierdziało w całym domu?

Ryba bardzo mocno pachnie podczas smażenia, a unoszący się zapach jest trudny do zneutralizowania. Jest jednak na to prosty sposób. Na patelnię wlej olej rzepakowy lub masło klarowane.

Zanim położysz rybę na patelni, dodaj do tłuszczu trochę soku z cytryny lub połóż na nim cząstki obranego ziemniaka. To prosty sposób na zneutralizowanie intensywnego zapachu ryby. Podczas smażenia otwórz również okno w kuchni i koniecznie włącz okap.

Nie tylko cytryna i ziemniak. Jak jeszcze można zneutralizować intensywny aromat ryb?

Filety rybne namocz w zimnym mleku i wstaw do lodówki na 2 godziny. W ten sposób pozbędziesz się intensywnego zapachu. Rybę możesz natrzeć również sokiem z cytryny, bazylią, oregano i natką pietruszki. Przygotowaną w ten sposób również wstaw na 2 godziny do lodówki.

Jeśli chcesz pozbyć się z mieszkania intensywnego zapachu, w garnku zagotuj wodę z kilkoma kroplami olejku grejpfrutowego lub sokiem grejpfrutowym. Do zneutralizowania zapachu świetnie sprawdzi się również cytryna, limonka, goździki, pomarańcze. Para wodna o świeżym aromacie cytrusów skutecznie zneutralizuje rybną woń.

Sprawdź również, jak pozbyć się ości z karpia. Jak wybrać dobre śledzie? Detale mają znaczenie.

smażona ryba
canva/ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ryba Danie filet