Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik cytrynowy z bezą. Orzeźwiająca wersja klasycznego wypieku osłodzi jesienne popołudnie

Sernik cytrynowy z bezą. Orzeźwiająca wersja klasycznego wypieku osłodzi jesienne popołudnie

Sernik cytrynowy z bezą
canva/nataliaspb

Sernik cytrynowy jest orzeźwiającym deserem, który przywoła wakacyjne wspomnienia. Sok z cytrusa sprawia, że masa serowa nabiera charakteru i ma niesamowicie lekką konsystencję. Przysmak jest prosty w przygotowaniu i wprost rozpływa się w ustach. Warto spróbować - każdy poprosi o dokładkę.

Jesienią warto osłodzić sobie ponure dni dobrym ciastem. Sernik cytrynowy z bezą jest lekkim i kremowym smakołykiem. Z naszymi wskazówkami, zrobienie go nie sprawi większego kłopotu, a podczas pieczenia w waszym domu zagości przyjemny słodko-kwaśny zapach cytrusów. Spróbujecie?

Przepis na orzeźwiający sernik cytrynowy

Do przygotowania deseru przyda się tortownica o średnicy 24 cm i drugie, nieco mniejsze naczynie lub ciężkie opakowanie roślin strączkowych np. fasoli. Pozostałe niezbędne produkty wylistowaliśmy poniżej.

Składniki na kruchy spód:

  • 100 g zimnego masła

  • 200 g mąki pszennej

  • 25 g cukru pudru

  • 1 jajo

  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu

  • 220 g cukru

  • sok z 4 cytryn

  • 50 g skrobi ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 żółtka

  • 2 jaja

  • skórka starta z 1 cytryny

Składniki na bezę:

  • 2 białka

  • 220 g cukru

  • 12 g skrobi ziemniaczanej

Jak zrobić sernik cytrynowy? Prosty patent na pyszne ciasto z bezą

Mąkę przesiewamy do większej miski. Dodajemy cukier oraz sól i mieszamy. Formujemy dołek i wbijajmy jajo. Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę zimne masło, po czym sprawnie zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy ją folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

Rozwałkowujemy masę i wykładamy nią natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicę. Nakłuwamy delikatnie widelce i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza piekarnika, uprzednio wykładając dno fasolą lub drugą formą o nieco mniejszej średnicy, by nie wyrosło. Pieczemy przez kwadrans.

Usuwamy obciążenie i zrumieniamy przez kolejne 10 minut. Ciasto wyjmujemy i lekko studzimy. Zmieniamy nastawę piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Przy pomocy miksera łączymy twaróg sernikowy z sokiem z cytryn, cukrem, skrobią ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, jajkami oraz dwoma żółtka.

Białka zachowujemy do przygotowania bezy. Masę serową wykładamy na letni spód z ciasta kruchego. Wstawiamy do piekarnika na godzinę. W międzyczasie w osobnym naczyniu ubijamy składniki na bezę.

Gdy będzie sztywna, przenosimy ją na upieczone sernik i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 20 minut, by beza się delikatnie zrumieniła i podsuszyła. Sernik cytrynowy stopniowo studzimy przy otwartych drzwiczkach pieca.

Wskazówka: jeśli się spieszycie, sernik cytrynowy można zrobić bez bezy. Dodajcie po prostu 4 jaja do masy serowej i upieczcie. Wierzch możecie ozdobić plastrami cytryny z syropu.

Jeśli nie macie ochoty na pieczenie, podobne ciasto wykonacie, korzystając z gotowych biszkoptów i kilku innych składników. Na naszej stronie znajdziecie też kilka zastosowań skórki pozostałej po wyciśnięciu cytryn. Nie warto ich marnować.

Sernik cytrynowy z bezą jest znakomity
canva/milla1974

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: