Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane z pyszną niespodzianką. Doskonałe na obiad. Prawdziwa rewelacja!

Placki ziemniaczane z pyszną niespodzianką. Doskonałe na obiad. Prawdziwa rewelacja!

Placki ziemniaczane z pyszną niespodzianką
canva/PeteerS

Placki ziemniaczane w tradycyjnej odsłonie niektórym mogą się znudzić. Warto wtedy przygotować równie smaczną wersję z dodatkiem kiszonej kapusty i pieczarek. Przepis nie jest skomplikowany, a rarytas świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Musicie spróbować.

Jeśli szukacie sposobu na znakomite i nietuzinkowe placki ziemniaczane, przysmak, który wam dziś proponujemy, będzie w sam raz. W środku chrupiących placuszków tym razem zamkniemy znakomity farsz z kiszonej kapusty i pieczarek. Smak dania będzie niesamowity, a przyjemny aromat rozniesie się po całym domu. Skusicie się?

Przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i pieczarkami

Składniki:

  • 800 g ziemniaków

  • 300 g kapusty kiszonej

  • 300 g drobnych pieczarek

  • 1 większa cebula

  • 1 duże jajo lub zamiennik

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1-2 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i pieczarkami? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od posiekania kapusty kiszonej i ugotowania jej do miękkości z odrobiną wody. W międzyczasie oczyszczamy i kroimy pieczarki. Cebulę przecinamy na pół i jedną jej część podsmażamy na patelni. Gdy będzie szklista, dodajemy grzyby.

Zredukowane pieczarki z cebulą dodajemy do miękkiej i odcedzonej z nadmiaru płynu kapusty. Doprawiamy solą oraz pieprzem, po czym wsypujemy cukier i bułkę tartą. Drugą połowę cebuli oraz obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o większych oczkach.

Odciskamy z soku, zachowując go — do masy będziemy dodawać skrobię ziemniaczaną, która zbierze się na dnie naczynia. Ziemniaki łączymy z mąką pszenną, jajem oraz wspomnianym już osadem. Doprawimy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej, po czym formujemy placki ziemniaczane, kładąc kolejno cienką warstwę masy ziemniaczanej, farsz i ponownie warstwę ciasta. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło. Placki ziemniaczane świetnie smakują ze szklanką barszczu czerwonego.

Wskazówka: jajko możecie zastąpić, zalewając 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego 3 łyżkami wrzątku. Po 5 minutach uzyskacie kleik, który odpowiada 1 sztuce kurzego nabiału. Placki z takim „jajem” będą wegańskie.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne placki ziemniaczane. Polecamy prosty patent na rarytas z dodatkiem dyni. Warta wypróbowania jest też receptura, w której nie jest konieczne ścieranie warzyw.

Pyszne placki ziemniaczane
canva/Максим Крысанов

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: