Co zamiast uszek do czerwonego barszczu? Zrobisz je w kilka minut z 4 składników
Kiedy myślimy o tradycyjnym barszczu świątecznym, rzadko przychodzi do głowy inny do niego dodatek niż, równie tradycyjne, uszka. A gdyby jednak, choć na chwilę, zerwać z tą jedną tradycją i poeksperymentować z innymi dodatkami?
Barszcz z kluseczkami grzybowymi
Jeżeli święta, to nie tylko barszcz, ale także grzyby. Dlatego, zamiast małych pierożków, możesz przygotować kluseczki z dodatkiem posiekanych grzybów. Są szybkie (nie trzeba zawijać!) i doskonale smakują, a do tego wnoszą nową jakość na świąteczny stół. Na pewno znikną szybko z talerzy i kto wie, może zmienią się w nową świąteczną tradycję.
Składniki
- 2 jajka
- 80 g mąki
- 2 łyżki masła
- łyżka grzybów – namoczonych, duszonych lub ugotowanych
Kluseczki z grzybami – przepis
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Żółtka ucieram z masłem i łączę oba te składniki. Dodaję przesianą mąkę, a na końcu – posiekane grzyby.
Kluseczki formuję łyżką i wrzucam je do osolonego wrzątku, a po chwili wyjmuję cedzakiem i układam na talerzu.
Barszcz na specjalne okazje
W święta takie kluseczki sprawdzają się doskonale jako dodatek do barszczu, ale na niedzielny obiad można serwować je choćby z rosołem, by z niego też uczynić niezwykłą ucztę.