Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.12.2023 17:13

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek

sałatka jarzynowa
Canva/DiBerticus

Sałatka jarzynowa to rarytas, który po prostu musi zagościć na świątecznym stole. Jednak zdarza się, że nie wychodzi, tak jak powinna. Wszystko przez jeden składnik, który jest w stanie zepsuć konsystencję tej uwielbianej przez Polaków sałatki oraz jej smak.

Sałatka jarzynowa zachwyca smakiem od lat

Sałatka jarzynowa króluje na świątecznych stołach. Robimy ją na Boże Narodzenie już od wielu lat. Pierwsze wzmianki o sałatce jarzynowej, czyli mieszance pokrojonych w kostkę warzyw i owoców, pojawiły się w XVIII wieku we Francji. Prawdopodobnie sałatkę jarzynową, która tak dobrze znamy, zaczęto robić po 1945 roku.

Każdy, kto zajmuje się kuchnią ma swój sposób na to pyszne danie. Zdarza się też, że za każdym sałatka jarzynowa wychodzi nieco inaczej. Niestety bywa, że podchodzi wodą, a jej konsystencja pozostawia wiele do życzenia. Wszystko przez jeden błąd. Radzimy jak go uniknąć. 

krojenie
Canva/Topalov
Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad

Ten błąd zrujnuje konsystencję i smak sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa, która podchodzi wodą, nie jest już tak apetyczna. Traci na tym jej konsystencja i smak. Co sprawia, że w sałatce pojawia się zbyt dużo wody? Okazuje się, że wsypaliśmy zbyt dużo soli. 

Przez to warzywa zaczynają puszczać zbyt dużo wody, a to psuje konsystencję tak lubianej sałatki jarzynowej. Jak można rozwiązać ten problem? Uważajmy na sól i nie dodawajmy jej zbyt dużo do tego dania. Warto, by każdy sam doprawił sobie sałatkę jarzynową na talerzu. 

Dodaj sos do sałatki w ostatniej chwili

Można też sos wymieszać ze składnikami sałatki jarzynowej na chwilę przed jej podaniem. Dopiero po tym zabiegu dodajmy przyprawy. Ważne jest też, by warzywa z puszek wcześniej odsączyć przed wrzuceniem ich do sałatki. Inaczej danie będzie wodniste i nabierze smaku zalewy z puszki.

Pamiętajmy też, by dodać sporo ziemniaków do sałatki. Znakomicie pochłaniają one nadmiar soku z tego dania. Powinny być dość twarde, bo wtedy łatwiej też pokroić je w kostkę. Te zabiegi sprawią, że sałatka jarzynowa wyjdzie idealna i nie podejdzie wodą. Pisaliśmy o smacznej sałatce śledziowej na święta. Radziliśmy, jaki składnik dodać do sałatki jarzynowej, by wyszła przepyszna. 

sałatka jarzynowa
Canva/Timolina