Co zrobić, aby cykoria nie była gorzka? Konieczne są 2 banalne czynności, jej smak zachwyci
Sezon na cykorię rozpoczyna się w listopadzie i trwa aż do kwietnia. Wielu z nas nie przepada jednak za warzywem, ponieważ jest gorzkie. Wystarczy jednak solidnie oprószyć głąb cykorii solą i odstawić. Po chwili warzywo straci całą goryczkę i będzie wyśmienite w smaku.
Cykoria jest warzywem idealnym do sałatek. Z pieczonej cykorii również przygotujemy wiele wyśmienitych dań. Możemy zapiec ją z innymi warzywami, boczkiem, serem. Cykoria po upieczeniu jest gorzka, co może skutecznie zniechęcić do jedzenia.
Cykoria jest warzywem, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jest lekkostrawna, mało kaloryczna, ale i sycącą. Cykoria to również źródło magnezu, potasu, kwasu foliowego i beta-karotenu. Dodatkowo warzywo skutecznie przyspiesza metabolizm, jest więc idealne dla wszystkich dbających o zdrowie i sylwetkę.
Cykoria jest gorzkawa, ponieważ zawiera inulinę. Substancja ta, mimo, iż zdrowa, skutecznie psuje smak warzywa . Na goryczkę, która wzmacnia się po upieczeniu cykorii, jest jednak skuteczny sposób.
Jak przygotować cykorię, aby nie było gorzka po upieczeniu?
Cykorię przed pieczeniem koniecznie włóż do miski głąbem do dołu, zasyp solą i odstaw na pół godziny, następnie dokładnie opłucz ją pod zimną, bieżącą wodą i osusz.
Sól doskonale zneutralizuje nieprzyjemną goryczkę, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się delikatnym aromatem cykorii zaraz po upieczeniu.
Przygotuj również niezwykłą surówkę z cykorii do obiadu . Jest lekka, smaczna i rewelacyjnie łączy się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i rybami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lata
-
Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości
-
Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa
Źródło: odzywianie.hellozdrowie.pl