Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z cykorii do obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.12.2021 01:00

Surówka z cykorii do obiadu

Surówka z cykorii do obiadu
canva/kamranaydinov

Szukasz pomysłu na zdrową i ciekawą surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę z cykorii ze świeżymi warzywami, orzechami ziemnymi i aromatycznym sosem na bazie musztardy. Surówka z cykorii jest świetnym dodatkiem do każdego dania. Poznaj przepis na surówkę z cykorii do obiadu.

Cykoria jest rośliną dostępną w sklepach od listopada aż do kwietnia, dzięki czemu możemy przygotowywać zdrowe surówki nawet w okresie zimowym, kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Cykoria w smaku przypomina młodą kapustę, jednak jest od niej słodsza.

Cykoria w okresie jesienno-zimowym powinna często gościć na naszych stołach. Roślina jest źródłem żelaza, potasu, witaminy A, B oraz beta-karotenu, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mocny i zdrowy organizm to mniejsze ryzyko infekcji, o którą zimą nie jest trudno.

Surówka z cykorii jest świeżą, lekką i wyjątkowo smaczną surówką, która pasuje zarówno do mięsnych, jak i wegetariańskich dań. Surówka jest sycąca, więc możesz ją również przygotować jako pożywny lunch do pracy.

Z cykorii zrobisz również pyszną kolację-tu poznasz przepis na duszoną cykorię na maśle z warzywami lub z gruszką.

Przepis na surówkę z cykorii do obiadu

Składniki:

  • 2 główki cykorii

  • średnia marchewka

  • ogórek zielony

  • papryka czerwona

  • garść orzechów ziemnych

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżeczka soku z cytryny

Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

Jak przygotować surówkę z cykorii do obiadu?

Cykorię umyj, osusz i posiekaj w paski, następnie skrop cytryną, aby nie ściemniała. Pokrój w cienkie słupki marchewkę, paprykę, ogórka i czosnek. Wszystkie składniki przełóż do większej miski i dodaj orzechy ziemne.

Świeża cykoria

Majonez połącz z jogurtem, musztardą, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj, następnie przygotowany sos wlej do surówki i ponownie wymieszaj, żeby oblał wszystkie warzywa i orzechy.

Przed podaniem wstaw surówkę na 10-15 minut do lodówki, aby dobrze się schłodziła.

Smacznego.

Tagi: Sałatka Obiad