Surówka z cykorii do obiadu
Szukasz pomysłu na zdrową i ciekawą surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę z cykorii ze świeżymi warzywami, orzechami ziemnymi i aromatycznym sosem na bazie musztardy. Surówka z cykorii jest świetnym dodatkiem do każdego dania. Poznaj przepis na surówkę z cykorii do obiadu.
Cykoria jest rośliną dostępną w sklepach od listopada aż do kwietnia, dzięki czemu możemy przygotowywać zdrowe surówki nawet w okresie zimowym, kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Cykoria w smaku przypomina młodą kapustę, jednak jest od niej słodsza.
Cykoria w okresie jesienno-zimowym powinna często gościć na naszych stołach. Roślina jest źródłem żelaza, potasu, witaminy A, B oraz beta-karotenu, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mocny i zdrowy organizm to mniejsze ryzyko infekcji, o którą zimą nie jest trudno.
Surówka z cykorii jest świeżą, lekką i wyjątkowo smaczną surówką, która pasuje zarówno do mięsnych, jak i wegetariańskich dań. Surówka jest sycąca, więc możesz ją również przygotować jako pożywny lunch do pracy.
Z cykorii zrobisz również pyszną kolację-tu poznasz przepis na duszoną cykorię na maśle z warzywami lub z gruszką.
Przepis na surówkę z cykorii do obiadu
Składniki:
2 główki cykorii
średnia marchewka
ogórek zielony
papryka czerwona
garść orzechów ziemnych
3 ząbki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
Składniki na sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Jak przygotować surówkę z cykorii do obiadu?
Cykorię umyj, osusz i posiekaj w paski, następnie skrop cytryną, aby nie ściemniała. Pokrój w cienkie słupki marchewkę, paprykę, ogórka i czosnek. Wszystkie składniki przełóż do większej miski i dodaj orzechy ziemne.
Majonez połącz z jogurtem, musztardą, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj, następnie przygotowany sos wlej do surówki i ponownie wymieszaj, żeby oblał wszystkie warzywa i orzechy.
Przed podaniem wstaw surówkę na 10-15 minut do lodówki, aby dobrze się schłodziła.
Smacznego.