Smakosze.pl Porady Co zrobić, aby kluski ziemniaczane nie były gumowate i twarde? Wystarczy przestrzegać 1 zasady
canva/sitriel

Co zrobić, aby kluski ziemniaczane nie były gumowate i twarde? Wystarczy przestrzegać 1 zasady

11 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co zrobić, aby kluski ziemniaczane nie były gumowate i twarde? Wystarczy przestrzegać jednej zasady, a więc zachowania odpowiednich proporcji. Trzeba bowiem podzielić je na cztery równe części i dodać do nich dokładnie tyle mąki ziemniaczanej, ile zajmuje ćwiartka wytłuczonych ziemniaków. Sposób jest prosty i niezawodny, przyznacie?

Ziemniaki są chyba najpopularniejszym warzywem w polskiej kuchni. Zwykle podajemy je jako dodatek do obiadu, choć dodajemy je też do zup, sałatek, zapiekanek. Bardzo chętnie przerabiamy je na kluski, bo są o wiele smaczniejsze niż gotowane kartofle.

Kluski ziemniaczane to na przykład kopytka, pyzy, kluski szare czy śląskie. Te ostatnie są niezwykle lubiane, bo są smaczne i eleganckie. Serwuje się je nawet na najlepszych przyjęciach. Czasami jednak potrafią wyjść twarde i gumowate. Jak temu zapobiec?

Jak uniknąć gumowatych klusek ziemniaczanych?

Po pierwsze na kluski trzeba wybrać odpowiedni typ ziemniaków. Powinny być to ziemniaki mączyste, a więc typu C lub uniwersalne typu B. Z ziemniaków typu A, czyli sałatkowych kluski z pewnością nie wyjdą takie, jak trzeba.

Na konsystencję i twardość klusek wpływa też odpowiednia proporcja użytych składników. Choć zwykle przepisy nie podają dokładnie, ile trzeba dodać mąki ziemniaczanej do wytłuczonych ziemniaków, to na ustalenie jej ilości jest lepszy, niezawodny sposób.

Wytłuczone ziemniaki trzeba bowiem lekko ubić, tak by masa uzyskała regularny kształt, a potem podzielić ją na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Potem dodajemy wyjęte ziemniaki i jajko. Na każde 50 dag ugotowanych ziemniaków używamy jedno jajko.

Przepis na kluski śląskie

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków

  • sól

  • mąka ziemniaczana

  • 1 jajko

Przygotowanie klusek ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, wrzuć do osolonego wrzątku, ugotuj. Odcedź je, osusz, wytłucz, wystudź.

Wytłuczone ziemniaki przełóż do miski, lekko je ubij i podziel na cztery równe części. Wyjmij jedną część ziemniaków i odłóż ją na bok.

Miejsce po wyjętych ziemniakach uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj wyjęte ziemniaki oraz jajko. Szybko zagnieć gładkie ciasto.

Z ciasta odrywaj małe kawałki i formuj z nich kulki. W każdej zrób w środku wgłębienie przy pomocy trzonka drewnianej łyżki.

Kluski wrzuć na osolony wrzątek, zmniejsz ogień i gotuj je na niedużym ogniu ok. 10 minut. Kluski wyjmij łyżką cedzakową.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na czarne kluski , a także na kopytka .

tłuczone ziemniaki
canva/sirichai_asawalapsakul

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, winiary

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy