Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.08.2022 10:52

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę
canva/fotek

Zupa pomidorowa na serduszkach to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo pożywna, aromatyczna i smakuje jak u babci. Pomidorowa gotowana na wywarze mięsno- warzywnym z dodatkiem świeżych pomidorów, to absolutny hit kulinarny.

Zupa pomidorowa na serduszkach to smak mojego dzieciństwa. Nie ma lepszej, klasycznej pomidorówki, od tej babcinego przepisu. Zupa pomidorowa na serduszkach jest prosta w przygotowaniu i o wiele bardziej aromatyczna od zupy gotowanej na udku lub bez mięsnej wkładki.

W wywarze oczywiście nie może zabraknąć włoszczyzny, ona również nadaje smak i sprawia, że bulion jest jeszcze lepszy. Do zupy pomidorowej na serduszkach nie dodawajmy koncentratu, dodajmy świeże, wygrzane w pełnym słońcu pomidory, które latem mają genialny smak i są bardzo soczyste.

Zupę pomidorową na serduszkach podaję z kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Zupę podaję z ugotowanym makaronem lub ryżem, w zależności od tego, na jakie danie mam ochotę. Zupę pomidorową można oprószyć również posiekanym koperkiem, jest równie smaczna.

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach, smak jak u babci

Składniki:

  • 1 kg kurzych serduszek

  • 1 kg soczystych, słodkich pomidorów

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • biała część pora

  • kawałek selera

  • 3 ząbki czosnku

  • liść laurowy

  • natka pietruszki lub koperek do podania

  • sól, pieprz do smaku

  • śmietana 18% do zabielenia (opcjonalnie)

  • do podania makaron lub ryż

Jak ugotować zupę pomidorową na serduszkach? Jest bardzo aromatyczna, pożywna i smaczna

Mięso umyj, oczyść, przełóż do garnka, dodaj marchewki, por, czosnek, korzeń pietruszki, seler, wlej wodę, dodaj liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 - 50 minut.

W tym czasie sparz pomidory, obierz je ze skóry i zblenduj na gładką masę. Ugotowany wywar przelej do innego garnka, dodaj serduszka, pokrojone w kostkę marchewki, dodaj pomidory i gotuj kolejne 10- 15 minut.

Zupę pomidorową dopraw do smaku solą, pieprzem, oprósz natką pietruszki i podaj z kleksem śmietany i ugotowanym ryżem lub makaronem, smacznego.

Ugotuj również zupę ogórkową przepisu babci. Smakiem z dzieciństwa są również zimne nóżki- tu znajdziesz podstawowy przepis na kultową przekąskę z czasów PRL-u.

Zupa pomidorowa na serduszkach
canva/Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: