Smakosze.pl
Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

canva/fotek

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

16 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zupa pomidorowa na serduszkach to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo pożywna, aromatyczna i smakuje jak u babci. Pomidorowa gotowana na wywarze mięsno- warzywnym z dodatkiem świeżych pomidorów, to absolutny hit kulinarny.

Zupa pomidorowa na serduszkach to smak mojego dzieciństwa. Nie ma lepszej, klasycznej pomidorówki, od tej babcinego przepisu. Zupa pomidorowa na serduszkach jest prosta w przygotowaniu i o wiele bardziej aromatyczna od zupy gotowanej na udku lub bez mięsnej wkładki.

Kawa na zimno z sokiem pomarańczowym

Dlaczego warto dodać do kawy sok pomarańczowy? Zaskakujący napój podbija internet

CZYTAJ DALEJ

W wywarze oczywiście nie może zabraknąć włoszczyzny, ona również nadaje smak i sprawia, że bulion jest jeszcze lepszy. Do zupy pomidorowej na serduszkach nie dodawajmy koncentratu, dodajmy świeże, wygrzane w pełnym słońcu pomidory, które latem mają genialny smak i są bardzo soczyste.

Zupę pomidorową na serduszkach podaję z kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Zupę podaję z ugotowanym makaronem lub ryżem, w zależności od tego, na jakie danie mam ochotę. Zupę pomidorową można oprószyć również posiekanym koperkiem, jest równie smaczna.

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach, smak jak u babci

Składniki:

  • 1 kg kurzych serduszek

  • 1 kg soczystych, słodkich pomidorów

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • biała część pora

  • kawałek selera

  • 3 ząbki czosnku

  • liść laurowy

  • natka pietruszki lub koperek do podania

  • sól, pieprz do smaku

  • śmietana 18% do zabielenia (opcjonalnie)

  • do podania makaron lub ryż

Jak ugotować zupę pomidorową na serduszkach? Jest bardzo aromatyczna, pożywna i smaczna

Mięso umyj, oczyść, przełóż do garnka, dodaj marchewki, por, czosnek, korzeń pietruszki, seler, wlej wodę, dodaj liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 - 50 minut.

W tym czasie sparz pomidory, obierz je ze skóry i zblenduj na gładką masę. Ugotowany wywar przelej do innego garnka, dodaj serduszka, pokrojone w kostkę marchewki, dodaj pomidory i gotuj kolejne 10- 15 minut.

Zupę pomidorową dopraw do smaku solą, pieprzem, oprósz natką pietruszki i podaj z kleksem śmietany i ugotowanym ryżem lub makaronem, smacznego.

Ugotuj również zupę ogórkową przepisu babci. Smakiem z dzieciństwa są również zimne nóżki- tu znajdziesz podstawowy przepis na kultową przekąskę z czasów PRL-u.

Zupa pomidorowa na serduszkach

canva/Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >