Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal
Renata Materlińska
Renata Materlińska 16.08.2022 11:52

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Magda Mołek, ogórki małosolne
TRICOLORS/East News, canva/Shaiith

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na jeden istotny detal. Jej zdaniem na zalewę do małosolnych najlepiej nadaje się zwykła kranówka bez filtrowania. Przygotowane ogórki są tak dobre, że trzeciego dnia po nastawieniu już ich nie ma. Ogórki małosolne w wielu domach w sezonie są nastawiane regularnie co kilka dni. Dzięki temu codziennie można cieszyć się smakiem lekko kwaśnych i niezbyt słonych ogóreczków. Małosolne doskonale smakują chrupane na przekąskę, podane do obiadu czy dodane do sałatki.

Ci, co często nastawiają małosolne, mają swoje doświadczenia i spostrzeżenia. Wiedzą, na co zwrócić uwagę i co do nich dodać, by wyszły idealne. Magda Mołek na małosolne zawsze wybiera małe i twarde ogórki z zaprzyjaźnionej, wiejskiej uprawy. Dodaje do nich sporo czosnku i zalewa je solanką z kranówki i kamiennej soli. Koniecznie przetestujcie jej przepis.

Przepis Magdy Mołek na ogórki małosolne

Składniki:

  • 1,5 kg niedużych ogórków gruntowych

  • 2 małe główki czosnku

  • liście chrzanu

  • koper

  • ok. 2 l wody

  • ok. 2 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie ogórków małosolnych

Ogórki dokładnie umyj, osusz. Wodę wlej do garnka, zagotuj z solą, poczekaj, aż przestygnie do ok. 60 st. C.

Z czosnku usuń wierzchnią łuskę, odkrój piętkę. Dno słoja wyłóż liśćmi chrzanu. Ułóż na nich ciasno warstwę ogórków. Poprzekładaj ją koprem i czosnkiem.

Na ogórkach znowu połóż warstwę liści chrzanu, ułóż drugą warstwę ogórków i znów przełóż ją koprem i czosnkiem.

Ogórki zalej przestudzoną solanką, tak by sięgała aż po zakrętkę. Słoik przykryj lnianą ściereczką i obwiąż sznurkiem. Ogórki można już jeść po nie całej dobie od nastawienia.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis Ewy Wachowicz na miodowe ogórki małosolne, a także recepturę na ogórki małosolne na sucho.

ogórek
canva/NatashaBreen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt