Smakosze.pl
Magda Mołek, ogórki małosolne

TRICOLORS/East News, canva/Shaiith

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

16 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na jeden istotny detal. Jej zdaniem na zalewę do małosolnych najlepiej nadaje się zwykła kranówka bez filtrowania. Przygotowane ogórki są tak dobre, że trzeciego dnia po nastawieniu już ich nie ma.

Ogórki małosolne w wielu domach w sezonie są nastawiane regularnie co kilka dni. Dzięki temu codziennie można cieszyć się smakiem lekko kwaśnych i niezbyt słonych ogóreczków. Małosolne doskonale smakują chrupane na przekąskę, podane do obiadu czy dodane do sałatki.

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

CZYTAJ DALEJ

Ci, co często nastawiają małosolne, mają swoje doświadczenia i spostrzeżenia. Wiedzą, na co zwrócić uwagę i co do nich dodać, by wyszły idealne. Magda Mołek na małosolne zawsze wybiera małe i twarde ogórki z zaprzyjaźnionej, wiejskiej uprawy. Dodaje do nich sporo czosnku i zalewa je solanką z kranówki i kamiennej soli. Koniecznie przetestujcie jej przepis.

Przepis Magdy Mołek na ogórki małosolne

Składniki:

  • 1,5 kg niedużych ogórków gruntowych

  • 2 małe główki czosnku

  • liście chrzanu

  • koper

  • ok. 2 l wody

  • ok. 2 łyżki soli kamiennej

Przygotowanie ogórków małosolnych

Ogórki dokładnie umyj, osusz. Wodę wlej do garnka, zagotuj z solą, poczekaj, aż przestygnie do ok. 60 st. C.

Z czosnku usuń wierzchnią łuskę, odkrój piętkę. Dno słoja wyłóż liśćmi chrzanu. Ułóż na nich ciasno warstwę ogórków. Poprzekładaj ją koprem i czosnkiem.

Na ogórkach znowu połóż warstwę liści chrzanu, ułóż drugą warstwę ogórków i znów przełóż ją koprem i czosnkiem.

Ogórki zalej przestudzoną solanką, tak by sięgała aż po zakrętkę. Słoik przykryj lnianą ściereczką i obwiąż sznurkiem. Ogórki można już jeść po nie całej dobie od nastawienia.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis Ewy Wachowicz na miodowe ogórki małosolne, a także recepturę na ogórki małosolne na sucho.

ogórek

canva/NatashaBreen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >