Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sprawdzony patent na proste kopytka. Tani dodatek do obiadu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.06.2022 16:37

Sprawdzony patent na proste kopytka. Tani dodatek do obiadu

kopytka
canva/arfo, Getty Images

Dziś zdradzimy wam sprawdzony patent na proste kopytka. Dzięki niemu zrobicie tani i niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Przygotowanie kopytek zajmie wam nie więcej niż pół godziny, a cała rodzina będzie się nimi zajadać. Te kluski ziemniaczane doskonale smakują też same, okraszone np. zrumienionym boczkiem.

Kopytka pojawiają się w naszych domach zwykle wtedy, gdy zostały nam ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. Przerobienie ich na kluski jest naprawdę proste i szybkie. A na waszych talerzach ma szansę zagościć coś o wiele smaczniejszego niż gotowane ziemniaki. Koniecznie przetestujcie nasz banalny przepis.

Jak zrobić proste kopytka?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych lub surowych

  • 1 jajko

  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie ziemniaczanych kopytek

Jeśli masz ziemniaki z poprzedniego dnia, podgrzej je w garnku lub w mikrofali i wytłucz. Surowe ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, wytłucz, wystudź.

W garnku zagotuj dużą ilość wody. Do wytłuczonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę pszenną i sól. Szybko zagnieć w miarę gładkie ciasto ziemniaczane.

Ciasto ziemniaczane podziel na kilka kawałków. Podsypując lekko mąką, uformuj z nich wałki, lekko spłaszcz je dłonią, a potem pokój w ukośne kawałki.

Wodę posól, wrzuć do niej kopytka, zamieszaj. Gotuj na średnim ogniu. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze minutę. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze.

Wskazówka:

Na kopytka najlepsze są ziemniaki zawierające dużo skrobi. Dlatego klusek tych lepiej nie robić z młodych ziemniaków.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kopytka z dyni, a także na kopytka w słodkiej panierce.

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli