Sprawdzony patent na proste kopytka. Tani dodatek do obiadu
Dziś zdradzimy wam sprawdzony patent na proste kopytka. Dzięki niemu zrobicie tani i niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Przygotowanie kopytek zajmie wam nie więcej niż pół godziny, a cała rodzina będzie się nimi zajadać. Te kluski ziemniaczane doskonale smakują też same, okraszone np. zrumienionym boczkiem.
Kopytka pojawiają się w naszych domach zwykle wtedy, gdy zostały nam ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. Przerobienie ich na kluski jest naprawdę proste i szybkie. A na waszych talerzach ma szansę zagościć coś o wiele smaczniejszego niż gotowane ziemniaki. Koniecznie przetestujcie nasz banalny przepis.
Jak zrobić proste kopytka?
Składniki:
1 kg ziemniaków ugotowanych lub surowych
1 jajko
ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Przygotowanie ziemniaczanych kopytek
Jeśli masz ziemniaki z poprzedniego dnia, podgrzej je w garnku lub w mikrofali i wytłucz. Surowe ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, wytłucz, wystudź.
W garnku zagotuj dużą ilość wody. Do wytłuczonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę pszenną i sól. Szybko zagnieć w miarę gładkie ciasto ziemniaczane.
Ciasto ziemniaczane podziel na kilka kawałków. Podsypując lekko mąką, uformuj z nich wałki, lekko spłaszcz je dłonią, a potem pokój w ukośne kawałki.
Wodę posól, wrzuć do niej kopytka, zamieszaj. Gotuj na średnim ogniu. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze minutę. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze.
Wskazówka:
Na kopytka najlepsze są ziemniaki zawierające dużo skrobi. Dlatego klusek tych lepiej nie robić z młodych ziemniaków.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kopytka z dyni, a także na kopytka w słodkiej panierce.
Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami. Proste i pyszne śniadanie
Pomysł na tani obiad - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Prosty i niedrogi obiad
Źródło: przepisyjoli