Smakosze.pl
kopytka

canva/arfo, Getty Images

Sprawdzony patent na proste kopytka. Tani dodatek do obiadu

9 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Dziś zdradzimy wam sprawdzony patent na proste kopytka. Dzięki niemu zrobicie tani i niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Przygotowanie kopytek zajmie wam nie więcej niż pół godziny, a cała rodzina będzie się nimi zajadać. Te kluski ziemniaczane doskonale smakują też same, okraszone np. zrumienionym boczkiem.

Kopytka pojawiają się w naszych domach zwykle wtedy, gdy zostały nam ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. Przerobienie ich na kluski jest naprawdę proste i szybkie. A na waszych talerzach ma szansę zagościć coś o wiele smaczniejszego niż gotowane ziemniaki. Koniecznie przetestujcie nasz banalny przepis.

Prosty biszkopt z truskawkami i galaretką

Prosty biszkopt z truskawkami i galaretką. Przepis krok po kroku

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić proste kopytka?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych lub surowych

  • 1 jajko

  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie ziemniaczanych kopytek

Jeśli masz ziemniaki z poprzedniego dnia, podgrzej je w garnku lub w mikrofali i wytłucz. Surowe ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, wytłucz, wystudź.

W garnku zagotuj dużą ilość wody. Do wytłuczonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę pszenną i sól. Szybko zagnieć w miarę gładkie ciasto ziemniaczane.

Ciasto ziemniaczane podziel na kilka kawałków. Podsypując lekko mąką, uformuj z nich wałki, lekko spłaszcz je dłonią, a potem pokój w ukośne kawałki.

Wodę posól, wrzuć do niej kopytka, zamieszaj. Gotuj na średnim ogniu. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze minutę. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze.

Wskazówka:

Na kopytka najlepsze są ziemniaki zawierające dużo skrobi. Dlatego klusek tych lepiej nie robić z młodych ziemniaków.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kopytka z dyni, a także na kopytka w słodkiej panierce.

ziemniaki

ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >