Co zrobić, aby ryba wyszła soczysta? Kilka prostych porad
Ryby są bogate w wiele cennych składników odżywczych i warto po nie sięgać. Smaczne będą jednak tylko wtedy, gdy ich mięso będzie soczyste i aromatyczne. Jednym ze sposobów, który pozwala uzyskać wyjątkowo delikatną konsystencję ryby, jest pieczenie jej w folii. Wystarczy zawinąć filet wraz z dodatkami i włożyć do pieca. Efekty pozytywnie was zaskoczą.
Zbyt sucha ryba nikomu nie będzie smakowała. Aby uniknąć kulinarnej wpadki, warto pamiętać o kilku zasadach, które umożliwią nam wydobycie z tego produktu maksimum smaku. Dzięki nim przyrządzanie ryb zawsze zakończy się satysfakcjonującym posiłkiem.
Pieczenie pozwoli przygotować aromatyczną rybę
Przyrządzanie ryby odbędzie się bez straty jej smaku, jeśli mięso owiniemy błyszczącą stroną folii aluminiowej. Dzięki temu zatrzymamy w środku ciepło, a odparowanie soków z mięsa nie będzie możliwe. Podobnie zadziała umieszczenie mięsa w rękawie.
Można też zastosować inną taktykę i nasmarowaną przyprawami rybę włożyć do rozgrzanego do 250 stopni Celsjusza piekarnika, a następnie wyłączyć urządzenie. Pieczenie powinno trwać 18-22 minut, w zależności od wagi okazu.
Zastosowanie wysokiej temperatury na samym początku sprawi, że białko na powierzchni mięsa się zetnie. Dzięki temu zawarta w rybie woda się nie uwolni i po upieczeniu będzie ona soczysta. Podobnie zadziała podsmażenie filetu na patelni przed pieczeniem w niższej temperaturze (180 stopni Celsjusza, 6-7 minut).
Co jeszcze warto wiedzieć o przyrządzaniu ryb?
Jeżeli sięgamy po ryby chude, zamarynujmy je lub upieczmy w towarzystwie warzyw. Dzięki temu ich mięso pozostanie delikatnie wilgotne i nie stanie się nadmiernie kruche po obróbce termicznej.
Pamiętajmy również, że solenie powinno się odbyć bezpośrednio przed pieczeniem czy smażeniem. W przeciwnym wypadku wilgoć zawarta w mięsie zostanie pochłonięta , jeszcze przed podgrzaniem i o soczystym daniu będziemy mogli zapomnieć.
Więcej wskazówek kulinarnych znajdziecie na naszej stronie. Z tego artykułu dowiecie się jakie surówki będą najlepiej pasowały do dań rybnych. Ten natomiast przybliża kryteria , jakie warto zastosować, by mieć pewność, że kupuje się świeżą rybę.
Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Błyskawiczne gołąbki bez zawijania. Szybki sposób na tani obiad
-
Babka ziemniaczana Karola Okrasy. Idealna na wielkanocny tani obiad
-
Jak szybko obrać cebulę? Mamy niezawodny trick, już zawsze będziesz tak robić
Źródło: kulinarneprzeboje, ugotuj