Jak szybko obrać cebulę? Mamy niezawodny trick, już zawsze będziesz tak robić
Co zrobić, jeśli łupina z cebuli nie chce odejść pomimo największych starań? Jak szybko obrać cebulę? Mamy niezawodny trick. Koniecznie go przetestuj, a już zawsze będziesz tak robić. Dzięki naszemu rozwiązaniu, przygotowanie duszonej cebuli czy konfitury z cebuli nie będzie już dla ciebie żadnym wyzwaniem.
Cebula jest ważnym dodatkiem do wielu potraw. Nie obędzie się bez niej duszone mięso czy wątróbka, a także zupa czy sałatka. Z obraniem jednej cebuli jakoś dajemy sobie radę. Gdy jednak mamy obrać ich kilka do potrawy, od razu nam się odechciewa.
Usuwanie suchych łusek z cebuli nie jest bowiem łatwe. A w zasadzie nie było — do dzisiaj. Bo właśnie zaraz poznasz trick, który znacznie przyspieszy tę nielubianą czynność.
Jak szybko obrać cebulę? Mamy niezawodny trick, już zawsze będziesz tak robić
Jak szybko obrać cebulę? Wystarczy przekroić ją na pół i odciąć nożem obie końcówki. Potem należy mocno uderzyć pięścią w połówkę cebuli, a łuski same z niej odejdą.
Jeśli chcesz jednak obrać cebulę w bardziej tradycyjny sposób, tzn. bez uderzania, zacznij ją obierać od końcówki, z której wyrasta szczypior. Obieranie od strony korzonków jest znacznie trudniejsze.
Szybkie obieranie bez płaczu
Innym problemem towarzyszącym obieraniu cebuli jest fakt, że zwykle nad nią płaczemy. Drażniąco na nasze oczy działają bowiem związki siarki, które ulotnią się z cebuli po jej przekrojeniu. By uniknąć tego problemu, wystarczy włożyć cebulę do miseczki, zalać gorącą wodą i pozostawić ją na 2-3 minuty. Po tym czasie cebula nie tylko nie będzie działać drażniąco na nasze oczy, ale też łatwo będzie zdjąć z niej łuski.
Schłodzenie cebuli w lodówce, również zneutralizuje nieco zawarte w niej drażniące związki. Dzięki temu nie będziesz płakać, przy jej siekaniu. Dobrym pomysłem, jest też krojenie cebuli przy uchylonym oknie.
W naszym serwisie znajdziesz też pomysły na wykorzystanie łusek po cebuli, a także przepis na purée z cebuli.
Źródło zdjęcia: canva/Drbouz Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Koniec uporczywego problemu
Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne. Goście będą zachwyceni
Źródło: mamadu, tadar