Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babka ziemniaczana Karola Okrasy. Idealna na wielkanocny tani obiad

Babka ziemniaczana Karola Okrasy. Idealna na wielkanocny tani obiad

Babka ziemniaczana Karola Okrasy
canva/Carpe89; TRICOLORS/East News

Babka ziemniaczana jest niezwykle prostym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się jako wielkanocny obiad dla całej rodziny. Karol Okrasa w swoim przepisie pod koniec pieczenia przykrywa naczynie z daniem folią aluminiową. Dzięki temu babka wychodzi wilgotna i niezwykle delikatna. Koniecznie sprawdźcie ten patent.

Babkę ziemniaczaną, podobnie jak lubiane przez wielu smakoszy placki, przyrządza się z tartych ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Receptura Karola okrasy uwzględnia jeszcze dodatek ugotowanej kaszy gryczanej i boczku. Danie jest więc niezwykle sycące i aromatyczne. Podajcie je rodzinie na obiad, a zachwytom nie będzie końca.

Przepis na doskonałą babkę ziemniaczaną Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 100 ml mleka

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 100 g ugotowanej kasza gryczanej

  • 2 nieduże cebule

  • 250 g surowego boczku wędzonego

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. Mleko podgrzewamy w garnku, a następnie stopniowo dodajemy je do masy ziemniaczanej. Wsypujemy mąkę oraz pieprz i sól. Dokładnie mieszamy.

Dodajemy kaszę gryczaną i łączymy składniki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Cebule obieramy i siekamy. Boczek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy go na rozgrzanej patelni. Dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę.

Doprawiamy majerankiem i smażymy na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty. Gdy cebula się zeszkli, zawartość patelni studzimy i łączymy ją z masą ziemniaczaną. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Umieszczamy w nim przygotowaną masę i wyrównujemy jej wierzch.

Babkę pieczemy przez 45-60 minut. Na 20 minut przed końcem, zmniejszamy nastawę piekarnika na 150 stopni Celsjusza, a naczynie przykrywamy folią aluminiową. Podajemy z gęstą śmietaną, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Babka ziemniaczana jest wyjątkowo smacznym i sycącym daniem
Babka ziemniaczana jest wyjątkowo smacznym i sycącym daniem

Źródło zdjęcia: canva/ola_p

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram