Smakosze.pl
Babka ziemniaczana Karola Okrasy

canva/Carpe89; TRICOLORS/East News

Babka ziemniaczana Karola Okrasy. Idealna na wielkanocny tani obiad

21 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Babka ziemniaczana jest niezwykle prostym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się jako wielkanocny obiad dla całej rodziny. Karol Okrasa w swoim przepisie pod koniec pieczenia przykrywa naczynie z daniem folią aluminiową. Dzięki temu babka wychodzi wilgotna i niezwykle delikatna. Koniecznie sprawdźcie ten patent.

Babkę ziemniaczaną, podobnie jak lubiane przez wielu smakoszy placki, przyrządza się z tartych ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Receptura Karola okrasy uwzględnia jeszcze dodatek ugotowanej kaszy gryczanej i boczku. Danie jest więc niezwykle sycące i aromatyczne. Podajcie je rodzinie na obiad, a zachwytom nie będzie końca.

Gołąbki bez zawijania

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania. Szybki sposób na tani obiad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałą babkę ziemniaczaną Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 100 ml mleka

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 100 g ugotowanej kasza gryczanej

  • 2 nieduże cebule

  • 250 g surowego boczku wędzonego

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. Mleko podgrzewamy w garnku, a następnie stopniowo dodajemy je do masy ziemniaczanej. Wsypujemy mąkę oraz pieprz i sól. Dokładnie mieszamy.

Dodajemy kaszę gryczaną i łączymy składniki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Cebule obieramy i siekamy. Boczek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy go na rozgrzanej patelni. Dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę.

Doprawiamy majerankiem i smażymy na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty. Gdy cebula się zeszkli, zawartość patelni studzimy i łączymy ją z masą ziemniaczaną. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Umieszczamy w nim przygotowaną masę i wyrównujemy jej wierzch.

Babkę pieczemy przez 45-60 minut. Na 20 minut przed końcem, zmniejszamy nastawę piekarnika na 150 stopni Celsjusza, a naczynie przykrywamy folią aluminiową. Podajemy z gęstą śmietaną, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Babka ziemniaczana jest wyjątkowo smacznym i sycącym daniem

Babka ziemniaczana jest wyjątkowo smacznym i sycącym daniem

Źródło zdjęcia: canva/ola_p

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >
szare kluski

Przepisy

Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze

Czytaj więcej >